Німецький «газовий» скандал: соратницю Шольца звинуватили у махінаціях. Про Меркель лише згадують

Новини Вінниці / Німецький «газовий» скандал: соратницю Шольца звинуватили у махінаціях. Про Меркель лише згадують

Ангела Меркель своєчасно пішла з посади канцлерки. Колись одна з найвпливовіших політикинь Європи могла б зараз опинитися у дуже незручній ситуації. Багаторічна підтримка «газових» проєктів Росії та певні махінації з будівництвом «Північного потіку-2» нині ніби не стосуються «пенсіонерки» фрау Меркель, а от її колегам доводиться червоніти. Точніше кажучи показувати «почервоніння»…

Політичну соратницю канцлера Німеччини Олафа Шольца, соціал-демократку Мануелу Швезіг запідозрили у змові з російським «Газпромом». Пояснимо, на відміну від України на Заході через публічні підозри завершується кар’єра багатьох політиків. 

Так от, Швезіг багато років очолює федеральну землю Мекленбург-Передня Померанія (північний схід Німеччини, кол. НДР). Цей регіон за «правління» Ангели Меркель (теж уродженки НДР) став своєрідним форпостом для лобіювання російських інтересів, саме в ньому починається «Північний потік-2».

У 2021 році в цьому регіоні був заснований нібито екологічний фонд. Насправді його фінансував «Газпром». У відповідь фонд лобіював інтереси російської компанії на федеральному та загальноєвропейському рівнях, а також допомагав РФ обходити санкції США. Про це повідомили видання Welt (Німеччина) та The Times (Велика Британія).

Welt стверджує, що у його розпорядженні є копії документів, які підтверджують, що лобіювання відбувалося у змові з владою Мекленбурга-Передньої Померанії. При цьому і Меркель, і Шольц завжди заперечували свою причетність до фонду та лобіювання інтересів «Газпрому».

Як зазначає Welt, саме на території Мекленбурга, у громаді Лубмін, стартує газопровід «Північний потік-2». Його Росія також використовувала як інструмент геополітичного шантажу та тиску на Євросоюз.

The Times, у свою чергу, прямо звинувачує Мануелу Швезіг у тому, що вона «вступила в змову з росіянами».

«Регіональний лідер Німеччини вступив у змову з «Газпромом», російською державною енергетичною компанією, щоб просувати газопровід «Північний потік-2», свідчать документи», – пише видання.

Посилаються на «сотні електронних листів та документів», оприлюднених відповідно до Закону про екологічну інформацію. За даними The Times, вони свідчать, що соратниця Шольца і Меркель тісно співпрацювала з оператором «Північного потоку-2» Nord Stream 2 AG.

У період створення фонду тодішня канцлерка Німеччини Ангела Меркель активно підтримувала «Північний потік-2». Незважаючи на всі попередження України, Польщі та країн Балтії про геополітичну небезпеку «труби», Меркель продовжувала твердити про «економічну обґрунтованість проєкту».

Фактично завершення будівництва «ПП-2» у 2021 році стало результатом підтримки Меркель. Навіть після того, як канцлер змінився і місце Меркель зайняв Шольц, позиція Німеччини з цього питання не змінилася.

«Північний потік-2» був заморожений лише після того, як Росія визнала «незалежність» так званих «ДНР» та «ЛНР». Пізніше президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що прихильність до російського газопроводу «була помилкою». Фрау Меркель у трималась від такої заяви, більш того, її пресслужба вказала, що все робилось вірно.

Тепер виникає питання – фрау Швезіг самостійно «працювала» в інтересах росіян, чи її патронеса була у курсі, можливо, курувала процес фонду?.. Сподіваємось, що ставлення до фактів корупції в Німеччині перевірять компетентні органи, але поки що дістається Шольцу, який, на думку німців, недостатньо швидко допомагає Україні. В його іміджевих інтересах пришвидшуватись.