Нічна атака та «аналогов нет»: українська ППО «пропустила» лише дві ракети, одна з яких упала у лісі, інша – поблизу тубдиспансера

Новини Вінниці / Нічна атака та «аналогов нет»: українська ППО «пропустила» лише дві ракети, одна з яких упала у лісі, інша – поблизу тубдиспансера

Подарунок Путіну до сакральної дати 9 травня вийшов доволі зіпсованим. Вночі українська протиповітряна оборона знищила 23 крилаті ракети з 25, запущених російським агресором.

«У ніч на «сакральне» 9 травня окупанти завдали удару по території України крилатими ракетами морського та повітряного базування. За дві хвилі обстрілу України російські окупанти здійснили пуски 25 крилатих ракет «Калібр» та Х-101/Х-555. 23 із них знищено протиповітряною обороною Повітряних сил Збройних сил України, у взаємодії із складовими Сил оборони України», - зазначив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Близько 22.00 години 8 травня противник випустив вісім крилатих ракет «Калібр» із носіїв у Чорному морі, які спрямував на східні регіони країни. Усі вісім було знищено силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Схід».

Уже ближче до 04.00 ранку 9 травня окупанти здійснили пуски 17 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації  – чотирьох Ту-95МС (район Каспію).

Силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Центр» було знищено 14 крилатих ракет, ще одну – у зоні відповідальності повітряного командування «Південь».

Всього знищено  15 крилатих ракет Х-101/Х-555.

Загалом за дві хвилі обстрілу України у ніч на 9 травня 2023 року російські окупанти здійснили пуски 25 крилатих ракет Калібр та Х-101/Х-555. 23 із них знищено протиповітряною обороною Повітряних сил Збройних сил України, у взаємодії із складовими Сил оборони України.

Як і у минулі ночі головною ціллю росіян був Київ. Близько п'ятої ранку перші вибухи пролунали на Київщині – спрацювала ППО. Згодом стало відомо, що захисники неба відбили ракетну атаку РФ на Київщину. Внаслідок падіння уламків трапилося займання на подвір’ї будинку в Голосіївскому районі.

«Палаючий уламок загасили. Постраждалих та пошкоджень немає. Фахівці-вибухотехніки, рятувальники та поліція ще працюють на місці», – повідомив мер Віталій Кличко.

Також у Шевченківському районі було виявлено уламки на проїжджій частині. Про потерпілих інформації не надходило.

Загалом на території столиці та області було виявлено і знищено близько півтора десятка ворожих цілей. За словами начальника КМВА Сергія Попка, це була вже п’ята повітряна атака РФ на Київ від початку травня.

Дві ракети російські окупанти випустили по Черкаській області.

«Удосвіта ворог атакував нашу область. За попередньою інформацією, двома крилатими ракетами», - повідомив голови Черкаської ОВА Ігор Табурець.

За даними Табурця, на щастя, минулось без потерпілих.

«В одному з випадків ми мали незначну пожежу на місці падіння. Також вибуховою хвилею пошкоджено вікна в комунальному закладі», - додав він.

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак додав, що на Черкащині у лісовому масиві біля села Оршанець виявлено залишки ракети, за попередніми висновками, Х-101. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яку ліквідовано. Постраждалих немає.

Вибуховою хвилею було пошкоджено 47 вікон будівлі комунального закладу «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер». Персоналом лікувального закладу проведено евакуацію 47 пацієнтів до неушкодженої частини будівлі.

У Звенигородському районі знайдено місце падіння другої ракети без наслідків.

Олег Верлан

9 травня, 2023