Нічна атака росіян на дунайські порти: ППО збила 13 російських дронів

Новини Вінниці / Нічна атака росіян на дунайські порти: ППО збила 13 російських дронів

Попри погрози росіян розстрілювати всі судна у Чорному морі, українські порти функціонують. У ВМС заявляють, що РФ не «пануватиме» в акваторії. Натомість 16 серпня країна-агресорка знову атакувала дронами порти на Дунаї – Ізмаїл та Рені.

Як повідомляють Повітряні сили, українські військові в ніч на 16 серпня над Одеською та Миколаївською областями збили 13 дронів типу Shahed-136/131.

Зазначається, що пуски дронів здійснювались у кілька хвиль з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, Чауда).

Ранком в Одеській ОВА доповіли, що росіяни атакували область дронами-камікадзе. Під ударом опинився один з портів на Дунаї. Там пошкоджені складські приміщення та зерносховища.

Після закінчення «зернової угоди» росіяни заявили, що атакуватимуть всі судна, які рухаються у бік українських портів.

Нагадаємо, 13 серпня Міноборони Росії заявило, що зупинило у Чорному морі іноземне судно, яке йшло у порт Ізмаїла в Одеській області. У РФ повідомили, що нібито один з її військових кораблів зробив «попереджувальні постріли» по вантажному судну після того, як воно не відреагувало на вимогу зупинитися.

При цьому InformNapalm повідомило, що моряки судна «Сукра Окан» не підкорилися вимогам окупантів застопорити хід, а просто тимчасово змінили курс у напрямку берега, територіальних вод Туреччини.

Речник ВМС України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону зазначив, що ця подія відбувалася поза морською економічною зоною України. Проте це так само впливає на наш експорт.

«Тому певна реакція буде і надалі. І це черговий акт з боку росіян, яким вони намагаються довести своє примарне «панування» в акваторії Чорного моря. Проте ВМС України продовжують робити свою справу. Тож цього «панування» не буде», - підкреслив Плетенчук.

Окрім цього, він наголосив, що з точки зору Конвенції ООН з морського права дії Росії є суцільним порушенням.

Так, країна-агресор не оголошувала ніяких операцій. До того ж, вона не має на це мандату.

«Вони себе вирішили призначити якимись «жандармами Чорного моря». Але знаєте, що жандарм неупереджений, а тут виключно є зона інтересів РФ. І вони в такий спосіб намагаються просувати свої геополітичні інтереси на весь чорноморський простір», - додав він.

Новини Вінниці / Нічна атака росіян на дунайські порти: ППО збила 13 російських дронівНовини Вінниці / Нічна атака росіян на дунайські порти: ППО збила 13 російських дронівНовини Вінниці / Нічна атака росіян на дунайські порти: ППО збила 13 російських дронів
Олег Верлан

16 серпня, 2023