Нічна атака на Одещину та Миколаїв: Путін намагається шантажувати Захід, третю добу знищуючи портову інфраструктуру

Новини Вінниці / Нічна атака на Одещину та Миколаїв: Путін намагається шантажувати Захід, третю добу знищуючи портову інфраструктуру

Російський диктатор Владімір Путін відверто заявив, що тероризуватиме південні регіони України та знищуватиме інфраструктуру, поки з РФ частково не знімуть санкції. Лише на таких умовах можливе відновлення «зернової угоди». Або голод на Глобальному Півдні, або російські «хотєлки»… Свої погрози третю добу він підкріплює повітряними атаками на Одесу, Миколаїв, Чорноморськ.

Так, минулої ночі, як вказують у Повітряних силах, РФ зосередилася на південних і північних (Чернігівщина, Сумщина) регіонах. Окупанти випустили:

  • 7 крилатих ракет «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Севастополь, Крим);
  • 4 крилаті ракети повітряного базування Х-22 - пуски здійснювались з восьми літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • 3 крилаті ракети морського базування «Калібр», імовірно, з підводного човна (акваторія Чорного моря), з яких двві збито слами ППО;
  • 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К» (Крим), з яких три збито силами ППО;
  • 19 ударних БпЛА типу Shahed-136/131 з двох напрямків - південного (Чауда, Крим) та північно-східного (Курськ), з яких 13 збито.

Речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат під час телемарафону зауважив, що фактично повторюється вчорашній день - така ж комбінована атака різними типами боєприпасів.

«Бачимо знову «Онікси», бачимо знову Х-22. Додались ще до крилатих ракет «Калібр» морського базування, крилаті ракети «Іскандер-К» наземного базування», - розповів він.

Ігнат зазначив, що це фактично той самий «Калібр», тільки він запускається із наземної пускової установки типу «Іскандер».

Ігнат не приховав, що «хотілось, звісно, «Шахедів» і крилатих ракет більше збити», але «все одно результати бойової роботи доволі непогані», окрім ракет «Онікс» та Х-22, які немає можливості збивати.

«Як вже вчора оголошувалося, потрібні засоби, потрібне підсилення саме південних регіонів, наших портових міст засобами саме проти балістики. Оскільки Х-22 летить саме по балістичній траєкторії коли заходить на ціль. Тому такі системи Patriot чи SAMP-T могли б забезпечити захист цього регіону», - нагадав спікер.

Через сьогоднішню російську атаку по Одесі загинув 21-річний чоловік.

«На жаль, внаслідок нічної російської атаки маємо одного загиблого в Одесі. Загиблий - охоронець цивільної будівлі, 2002 року народження»", - зазначив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

В результаті нічної атаки російських окупантів по центру Миколаєва загинув чоловік. Його тіло дістали з-під завалів будинку. Також відомо про 19 постраждалих у місті.

Олег Верлан

20 липня, 2023