Нейтральний статус для України. Раптово Лавров змінив риторику та каже про прогрес у пошуку компромісу

Новини Вінниці / Нейтральний статус для України. Раптово Лавров змінив риторику та каже про прогрес у пошуку компромісу

Поки путінські генерали відшукують резерви у Сирії, на Далекому Сході та Сербії, тривають переговори представників України та РФ. Радник голови ОП Михайло Подоляк доволі стримано коментує їх хід, але каже про те, що вже немає ультимативних формулювань з боку опонентів. Нарешті відносне прозріння спостерігається і у голови МЗС Росії Сергія Лаврова. Він почав казати про пошук компромісів.

Як пише «Реальное время», міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що в ході переговорів з Україною з'явилися формулювання, які близькі до узгодження. Він також зазначив, що «сподівається на компроміс».

«Орієнтуюся на ті оцінки, які дають наші переговірники. Вони констатують, що переговори йдуть непросто зі зрозумілих причин, але, тим не менш, є певна надія на досягнення компромісу», - заявив Лавров.

За його словами, переговірникам потрібно дати «можливість працювати в спокійній обстановці». Що він має на увазі? Обстріли мирних міст... Блокада Маріуполя. Зриви гуманітарних коридорів. Викрадення на окупованих територіях місцевих очільників громад та активістів.  

«У процесі переговорів вже є конкретні формулювання, які близькі до погодження», - додав Лавров і уточнив, що сторони обговорюють нейтральний статус України.

Відзначити, черговий раунд переговорів триває сьогодні, він затягнувся на три дні і переривається на технічні паузи для роботи підгруп.

Нагадаємо, протягом понад тижня Володимир Зеленський багато каже про НАТО, і те, що нас там не чекають. Таким чином, українцям дають зрозуміти, що Київ може погодитись із відмовою перспективи вступу до Альянсу. Наразі це єдина поступка, яка суспільством сприйматиметься.

Олег Верлан

16 березня, 2022