Не лише «Джавеліни». США та Німеччина готові до поставок важкої техніки

Новини Вінниці / Не лише «Джавеліни». США та Німеччина готові до поставок важкої техніки

Захід повільно, але починає замислюватися про поставки ЗСУ не тільки оборонного озброєння. Відповідні рішення ухвалили в США, Німеччині. Отже, процес пішов…

Міністр оборони України Олексій Резніков розмовляв зі своїм американським колегою  Ллойдом Остіном у вівторок. Діалог частково стосувалася зброї та іншої допомоги, яка надається Україні. Раніше Резніков писав у Твіттері, що Україна шукає додаткові безпілотні літальні апарати, системи протиповітряної оборони (ППО), артилерію, бронетехніку, бойові літаки та протикорабельні ракети.

У Міноборони США розповіли, що більшість із $800-мільйонного пакету збройної допомоги вже доставлена українцям. Щодо безпілотних літальних систем Switchblade - то вони зараз в Україні та використовуються для ЗСУ. Ці БПЛА можуть перевозити вибухівку і мають камери, відео та датчики. У Пентагоні зазначають, що для роботи з Switchblade, українським бійцям потрібно лише день-два навчання. Також там працюють над програмою додаткової поставки ракет Javelin ще на 100 млн доларів.

Сполучені Штати із союзниками працюють над поставками Україні артилерії. Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Росія спробує оточити та розбити українські сили на сході України та продовжить завдавати повітряних та ракетних ударів по решті країни, щоб максимально послабити Україну.

«Ми також очікуємо, що цей етап конфлікту може затягнутися надовго. І у нас не має бути ілюзій, що Росія скорегує свою жорстоку тактику, – сказала вона. - По суті, ми розглядаємо та аналізуємо запити українського керівництва. Минулого тижня мали телефонну розмову з нашим головою Об'єднаного комітету начальників штабів і нашим радником із національної безпеки – двогодинну розмову, під час якої вони переглянули пункти з цього списку».

«The Washington Post» пише, що адміністрація Байдена готова різко розширити спектр озброєнь, які вона постачає Україні, і Пентагон хоче передати армійський позашляховик Humvee і ряд іншого складного обладнання.

За даними видання, новий пакет військової допомоги Києву на суму $750 млн попередньо містив гелікоптери Мі-17, гаубиці, безпілотники берегової оборони та захисні костюми для захисту персоналу у разі хімічної, біологічної чи ядерної атаки.

Поки не зрозуміло, чи все це залишиться у фінальному пакеті допомоги. Представник Пентагону вже заявив, що гелікоптери російського виробництва не будуть включені до списку.

Сьогодні Пентагон прийме лідерів восьми провідних американських виробників зброї США, щоб обговорити спроможність галузі задовольняти потреби України в зброї, якщо війна з Росією триватиме роками.

Як вказує «Reuters», очікується, що на зустрічі будуть обговорені питання постачання, а також планування більш тривалої війни.

Пентагон заявив, що найкориснішою зброєю є менші системи – такі як протитанкові ракети Javelin і зенітні ракети Stinger, які Вашингтон і його союзники доставляли Україні «ледь не щодня».

Інтенсивне використання, а також ефективність на полі бою, продемонстрована українськими силами, викликали інтерес до поповнення запасів цієї зброї.

Raytheon Technologies (RTX.N) і Lockheed Martin Corp (LMT.N) спільно виробляють «Джавеліни», а Raytheon – «Стінгери». Іншими провідними виробниками зброї є Boeing Co (BA.N), Northrop Grumman (NOC.N), General Dynamics (GD.N) і L3Harris Technologies (LHX.N).

Минулого тижня Білий дім заявив, що надав Україні понад 1,7 мільярда доларів безпекової допомоги після вторгнення, в тому числі понад 5000 «Джавелінів» (Javelins) і понад 1400 «Стінгерів» (Stingers).

Адміністрація оборонної безпеки Пентагону щотижня проводить зустрічі своєї Європейської групи з кризового управління для розгляду конкретних запитів, пов’язаних з Україною.

Щоб пришвидшити дозвіл уряду США на продаж і передачу озброєнь, вироблених американськими оборонними підрядниками, Пентагон відновив команду для відповіді на підвищений попит.

Певні зрушення є також у Берліні. Правляча коаліція в Німеччині погодила поставки важких озброєнь для України, хоча раніше найбільша політична сила - Соціал-демократична партія - стримано оцінювала можливість таких поставок.

Депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії (ВДП) та учасник парламентської групи з оборонної політики Маркус Фабер вказав, що «Німеччина тепер буде швидко поставляти в Україну важку техніку».

«Я радий, що ми з ВДП і наші партнери по коаліції змогли домовитися про це», - зазначив він.

Тож чекаємо…

Олег Верлан

13 квітня, 2022