Наступ на Бахмут: експерт спростував заяви влади

Новини Вінниці / Наступ на Бахмут: експерт спростував заяви влади

Під літнього контрнаступу Бахмутський напрямок став одним з пріоритетних. Повільне просування ЗСУ північніше та південніше міста в яскравих фарбах «розписують» різні спікери. Координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець спростував багато з цих заяв.

В інтерв'ю РБК-Україна він сказав, що наразі немає підстав для того, щоб російські війська відступали з Бахмута. Окупанти намагаються втримати зайняті позиції та підтягують резерви. За його словами, ситуація в районі Бахмута дещо відрізняється від того, про що заявляють українські посадові особи та офіційні спікери.

Нагадаємо, на момент заяв росіян про захоплення міста, вони зайняли територію значно вглиб на околицях. Саме українські війська були тоді оточені з трьох сторін «клешнями» ворога.

«На мій погляд, вона навряд чи описується саме тими словосполученнями й термінами, якими офіційні спікери її характеризують: напівоточення, вогневий контроль над переміщенням сил та засобів противника тощо. Я не згоден з такими оцінками, якщо ми маємо на увазі саме те, що вживають зазвичай під цими термінами. Казати про якусь вогневу «пастку» чи вогневий «мішок» щодо цілого району оборони противника в Бахмуті - це явне перебільшення», - сказав Машовець.

Також він зазначив, що інформація про те, що росіяни у Бахмуті знаходяться зараз у напівоточенні є перебільшенням.

«Немає там ніякого напівоточення, третини оточення чи навіть чверть оточення». - наголосив експерт.

За його словами, у Бахмуті відбувається боротьба за флангові райони.

«Зараз на південному лівому фланзі у противника відвалилася ліва «клешня». Він зараз намагається купірувати наслідки ліквідації свого лівого флангу й одночасно намагається втримати правий - це те, що відоме, як соледарский виступ противника. Там зараз у нього положення не дуже добре, але він ще впевнено утримує цей район. Більше того, підтягнув туди певні резерви», - розповів Машовець.

Він зазначив, що наразі немає підстав для того, щоб окупантам відступали з Бахмуту.

Експерт також розповів, чи доведеться окупантам йти з міста, якщо ЗСУ повернуть Берхівку (на північ від міста) та Кліщіївку (на південь від міста).

«Кліщіївки та Берхівки недостатньо. Але ось вихід передових підрозділів ЗСУ до рубежу Підгородне - Покровське, а також Весела Долина - Клинове, думаю, цьому таки сприятиме», - зазначив Машовець.

Тобто, саме вихід у тил з перерізанням сполучення… Але нинішніми темпами та можливостями таких успіхів не варто очікувати у найближчі тижні.

Олег Верлан

17 липня, 2023