Наслідки вторгнення: Росія отримала «вогняний» удар по тилу

Новини Вінниці / Наслідки вторгнення: Росія отримала «вогняний» удар по тилу

Велику концентрацію військових частин у сибірській тайзі росіяни завжди використовували не стільки, щоб продемонструвати силу Китаю, як для боротьби з лісовими пожежами. Наразі більшість солдатів із зауральських регіонів Росія кинула до «пекла» в Україні, і лісові пожежі в Сибіру вийшли з-під контролю. Їх площа в цьому році збільшилася вдвічі. Гасити немає кому.

Як зазначає видання The Independent масові пожежі стають все більш частим явищем в регіоні з весни по осінь. Оскільки вони викидають величезну кількість вуглекислого газу в атмосферу Арктики, вони є основною причиною занепокоєння з приводу зміни клімату. Вчені неодноразово заявляли, що їх потрібно гасити якомога швидше. Цього року кілька пожеж ті, хто зазвичай залучені до гасіння воюють в Україні.

Про те, що нині площа лісових пожеж вже вдвічі більша, ніж у квітні 2021 року, заявляють у російському відділенні «Грінпіс». Там наголошують на глобальні зміни клімату. Пожежі розтоплюють вічну мерзлоту в Сибіру за Полярним колом, що призводить до викидів вуглекислого газу і метану, а це сприяє парниковому ефекту у короткостроковій перспективі.

Звісно, пожежі не змусять Путіна змінити плани щодо вторгнення та повернути війська до Сибіру. Проблеми Сибіру є проблемами Сибіру. Однак, заяви екологів мають спонукати світових лідерів, які відслідковують ситуацію з кліматом, сприяти якнайшвидше закінчити війну та допомогти Україні. Хоча б теоретично це має бути так.

Олег Верлан

24 квітня, 2022