Наслідки повітряних атак росіян: на Вінниччині працювала ППО, ворожі ракети та дрони летіли на Старокостянтинів

Новини Вінниці / Наслідки повітряних атак росіян: на  Вінниччині працювала ППО, ворожі ракети та дрони летіли на Старокостянтинів

У перший день роботи саміту у Саудівській Аравії щодо мирного плану Україні росіяни здійснили одну з найпотужніших з початку літа повітряних атак, застосувавши як ракети різного типу, так і ударні дрони. Більшість ворожих літальних об’єктів знищили сили ППО.

Нагадаємо, до 3-мільйонної Джидди для обговорення української «формули миру» приїхали представники 40 країн, зокрема США, Канади, Китаю, Індії, Бразилії, Індонезії, Єгипту та Мексики. Деякі з держав підтримують у війні саме агресорів. Втім, саме такий представницький рівень політично принижує вагу Москви. Ймовірно, через це росіяни вирішили активізувати зусилля у повітряному просторі.  

З вечора 5 серпня по ранок 6 серпня вони використали ракети повітряного, наземного та морського базування, а також іранські ударні дрони «Shahed-136/131».

«У першій хвилі атаки увечері 5-го серпня ворог застосував 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинджал». 12 із 14 «Калібрів» було знищено протиповітряною обороною. Щодо «Кинджалів» інформацію не оприлюднюємо», - повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.

Також вчора зазначалось, що з території Білорусі застосовувались ракети типу «Іскандер-М». Щодо них інформація теж відсутня. Цілями атак були Хмельницька та Житомирська область.

«У ніч на 6 серпня ворог продовжив атакувати ударними БпЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

Силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено усі 27 ударних БпЛА «Shahed-136/131», 5 із 6 ракет «Калібр» (друга хвиля) та 13 із 20 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х555», - вказують у ПС.

Вночі сили ППО працювали у багатьох регіонах, зокрема на Вінниччини близько 00.40-00.55. Як повідомили в ОК «Південь» у небі над областю збито 4 БпЛА.    

Тож загалом за кілька хвиль атак з вечора 5-го по ранок 6-го серпня 2023 року противник застосував 70 засобів повітряного нападу. Протиповітряною обороною знищено:

  • 17 крилатих ракет «Калібр»;
  • 13 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 27 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

У Повітряних силах не приховують, що основною ціллю ворога був Старокостянтинів на Хмельниччині, де розташована велика військово-повітряна база.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, аеродром Старокостянтинова не дає спокою окупантам. Ціллю ракет був саме цей об’єкт. Основний удар припав по Хмельниччині, але більшість ракет вдалося збити.

У Хмельницький ОВА повідомили про наслідки вечірньої атаки. Зазначили, що вибуховою хвилею було пошкоджено покрівлю, двері та вікна в декількох приватних житлових будинках. Також вибито вікна в одному з комунальних закладів культури, у приміщенні автовокзалу та комерційному приміщенні. Щодо нічних атак влада поки не надала коментарів.

Олег Верлан

6 серпня, 2023