Наслідки потужних вибухів на заводі під Москвою: існує декілька версій причин руйнування цехів з боєприпасами та військовою оптикою

Новини Вінниці / Наслідки потужних вибухів на заводі під Москвою: існує декілька версій причин руйнування цехів з боєприпасами та військовою оптикою

Ранком 9 серпня на Загорському оптико-механічному заводі, розташованому у місті Сергіїв Посад, що у 70 км від Москви, пролунала серія вибухів. Російська влада дотримується першої версії – вибухнули орендовані склади з піротехнікою фірми «Пиро-Росс», хоча навіть поверхневий аналіз вказує на її хибність.

Наразі відомо, що вщент зруйновано 4 заводські корпуси, ще шість суттєво постраждали. Завод входить до холдингу «Швабе», одного з флагманів російської військово-промислового комплексу.

Російські ЗМІ повідомляють, що загинула жінка. Загалом вказують на 6 людей у реанімації, а загалом на стаціонарному лікуванні перебуває 30 людей. Окрім того, 26 постраждалих звернулись у травмпункт, від госпіталізації їм відмовили. Вибуховою хвилею вибиті шибки у вікнах за 1 км від заводу.  

Місцева влада спочатку казала про вибух піротехніки, а потім заявила про атаку БпЛА. Втім, губернатор Андрєй Воробйов поспішив відмовитися, сказавши, що версія з дроном не знайшла свого підтвердження. Між тим, у міській прокуратурі зазначили, що керівник компанії ВАТ «Пиро-Росс» Сєргєй Чанкаєв «не причетний до трагедії». .

Про саму компанію «Пиро-Росс» відомо, що ще 2 квітня 2023 року її було визнано банкротом, а сам процес розпочався ще у січні 2022 року.

Як повідомляє Defence Express, за даними російського реєстру судових справ у ролі відповідача підприємство судилось та судиться по 92 справам на загальну суму у 460 млн рублів (4,74 млн доларів), остання справа на 194 млн рублів (2 млн доларів) зараз розглядається у суді, при цьому позивачем є міноборони РФ.

Але справа в тому, що «Пиро-Росс» мала цілий ряд ліцензій, які виходили за межі створення піротехніки. Наприклад, ліцензія № Л008-00102-77/00345260 від 7.04.2014 року: «розробка, виробництво, випробування, встановлення, монтаж, технічне обслуговування, ремонт, утилізація та реалізація озброєння та військової техніки, розробка, виробництво, випробування, зберігання, реалізація та утилізація боєприпасів». До речі, містяни публікували кадри артилерійських снарядів, які після вибухів знаходили на вулиці.

Можливо, на підприємстві містились боєприпаси призначені для утилізації, або було налагоджено їх відновлення.

Далі у мережі є відео, де відносно чітко чути спочатку гул, який наростає, а потім три окремих вибухи, два майже одразу, а потім вже головну детонацію.

У будь-якому випадку вибух, який завдав таких руйнувань відбувся на території оборонного підприємства, яке, за офіційними даними, виготовляє оптику, системи прицілювання, тепловізори тощо. Й точний перелік саме військової продукції не публічний. І мова йде про прецизійну продукцію, яка вимагає високоточного обладнання, працездатність якого, як і стану вже готової продукції зараз під величезним питанням.

Однак, у Росії вирішили розслідувати «порушення вимог промислової безпеки небезпечних виробничих об'єктів, внаслідок чого сталося займання на складі піротехніки». У Сергієвому Посаді ввели надзвичайний стан. А на заводі, за офіційною версію росіян, нібито частина приміщень постраждала. Хоча фото руйнувань у РФ публікують.

Отже, можна припустити, що завод найближчим часом не відновить випуск продукції, а влада намагається приховати збитки. Зокрема, не може казати про безпілотник, адже тоді не пояснить, чому його не «збили», а якщо «збили», то чому такі руйнування. Зрозуміло інше, вибухи пов’язані зі складом не піротехніки, а боєприпасів. Саме через них руйнування мали такий масштаб.

Олег Верлан

9 серпня, 2023