Наслідки підриву Каховської ГЕС: склади з БК винесло у море, кавуни зникнуть, а розмір пустелі на Херсонщина збільшиться

Новини Вінниці / Наслідки підриву Каховської ГЕС: склади з БК винесло у море, кавуни зникнуть, а розмір пустелі на Херсонщина збільшиться

Після підриву Каховської ГЕС змило склади зброї російської окупаційної армії на лівому березі Херсонської області. Це не єдині наслідки теракту. Деякі, окрім затоплення, вже чітко зрозумілі, деякі розраховуються.

Як заявила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюку у телемарафоні, течією в море та до берегів несе російські боєприпаси та міни з складів окупантів, які розташовувались на лівобережжі Херсонської області.

Зазначається, що російські війська вибудовували на лівому березі декілька смуг оборони, в тому числі мінно-вибухові загородження.

«В цій смузі від 5 до 15 км, яку затопило, перебували їхні польові склади боєпостачання. Все це зараз рознесено по зоні затоплення і може нести небезпеку», - розповіла Гуменюк.

Хоча у самому Херсоні фіксують зниження рівня, великі обсяги прісної води потрапили у Чорне море. Це вже призвело до його опріснення.

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу в Facebook повідомила, що зразки з пляжів в Одесі показують зменшення солоності у 3 рази від норми. Різко змінились й інші показники, що впливає на флору та фауну басейну.

Науковці вже кажуть про сумні наслідки підриву греблі для Херсонщини. Від знищеного Каховського водосховища залежала вся інфраструктура та аграрний сектор краю.

Найближчим часом українці вже практично не побачать знаменитих херсонських кавунів, не спробують на смак херсонські помідори. Експерти впевнені, катастрофа вплине на сільське господарство в регіоні та ціни. Через терористичний акт росіян 94% зрошуваних земель Херсонщини залишилися без води, а наступного року вони можуть перетворитися на пустелі.

До речі, історія знає подібні приклади. У часи Середньовіччя були зруйновані зрошувальні канали у сучасному Іраку, і країна миттєво перетворилась на пустелю, хоча до того була житницею Близького Сходу.   

Олег Верлан

11 червня, 2023