Наслідки перших діб битви за Авдіївку: росіяни змінили напрямки, але не методи

Новини Вінниці / Наслідки перших діб битви за Авдіївку: росіяни змінили напрямки, але не методи

Скориставшись призупиненням українського контрнаступу на Запоріжжі та атакою ХАМАС на Ізраїль, росіяни почали реалізовувати заздалегідь підготовлений план оточення Авдіївки Донецької області. Минулу добу називають однією з найтяжчих для оборонців ЗСУ. Попри величезні втрати у техніці та живій силі, росіяни не полишають чергових спроб йти уперед.

«Ворог пішов кількома колонами, до того ж набитими десантом… Це все було під акомпанемент арти, авіації та ракет. Колони наступали з Красногорівки, Новоселівки Другої, Водяного, Пісків та Веселого. Звісно, піда**м вдалося захопити певні позиції, але враховуючи кількість особового складу та техніки, яка була задіяна, результати просто плачевні для ворога», - пишуть в DeepState.

Видання зазначає, що ворог надіявся на бліцкриг, але «втрати техніки колосальні, скоро будуть аналітики то рахувати».

«Було проведено висадку сотень піхотинців, які і досі блукають по сірій зоні. Бої продовжуються. Дійсно все могло бути значно гірше, але злагоджена робота Сил оборони дала результат. Звісно, без втрат не обійшлося», – констатують аналітики за відкритими даними.

Заяви про вхід росіян у село Бердичі, що західніше Авдіївки, у DeepState назвали «черговою хворою вологою фантазією пропагандистів».

Як вказується у звіті Інституту вивчення війни (ISW), «9 жовтня російські війська розпочали локальні наступальні операції в районі Авдіївки Донецької області та на південний захід від Оріхова на заході Запорізької області, які, імовірно, спрямовані на те, щоб відвести українські сили від району Роботине».

У ISW зазначили, що окупанти активізували наступальні дії на північний захід від Авдіївки біля Очеретиного, Тоненького, Бердичева і на південний захід від Авдіївки на лінії Водяне-Опитне. Російські війська також розпочали атаки на південний захід від Оріхова на лінії П'ятихатки-Жереб'янки».

Генеральний штаб України також підтвердив, що до трьох російських батальйонів провели атаку на авдіївському напрямку, а ISW спостерігала кадри бойових дій у цьому районі, але поки що не виявила жодних підтверджень. На думку західних аналітиків, для успішного оточення Авдіївки, ймовірно, знадобиться більше сил, ніж Росія наразі виділила для проведення цієї операції.

В Інституті зазначили, що Росія здебільшого розмістила вздовж цієї лінії фронту нерегулярні сили, насамперед елементи 1-го армійського корпусу т.зв. «Донецької народної республіки» (ДНР) і додаткові добровольчі формування. ISW не виявила останнім часом присутності російських військ на цій лінії, йдеться у звіті.

Зазначається, що російські війська також проводили наступальні операції для відносно мінімальних територіальних завоювань поблизу Авдіївки протягом останніх півтора року війни. Ймовірно, російське військове командування усвідомлює, що спроба захопити Авдіївку потребуватиме більшої кількості та більш якісних підрозділів, ніж ті, що наразі розгорнуті в цьому районі.

Науковці також наголосили, що активізація російських наступальних операцій у районах Авдіївки та Жереб'янки збігається з іншими локальними наступальними діями в Луганській та східній частині Запорізькій областях.

На їхню думку, ці наступи, ймовірно, спрямовані на те, щоб стабілізувати українські сили і перешкодити українському командуванню перекинути резерви на критичні ділянки фронту у західній Запорізькій області.

«За останні кілька тижнів українські офіційні особи зробили низку заяв із цього приводу, зокрема зазначивши, що російські атаки на лінії Авдіївка-Донецьк покликані перешкодити українцям перекинути війська в Запорізьку область», - додали в ISW.

DeepState зазначає, що «враховуючи кількість залученої техніки та особового складу, кацапи мали серйозні плани на Авдіївку, але не пощастило» і «окупанти «намагаються відновити темп наступу».

Сьогодні, керівник Авдіївської МВА Віталій Барабаш зауважив, що окупаційна армія обстрілює українські позиції з «Градів», ствольної артилерії тощо.

«Не так гаряче, як вчора, але бої тривають. Ніч пройшла більш-менш спокійно. Було з два десятки хаотичних поодиноких «прильотів» по старій частині міста, трохи було по центральній», - наголосив він.

За словами Барабаша, загиблих та поранених упродовж минулої доби, 10 жовтня, немає.

Силам оборони України вдалося зупинити масований наступ російських військ на місто Авдіївка поблизу Донецька. Ворог починав штурми, влаштовував багатогодинні обстріли міста з руйнуваннями будинків. Деякі позиції ЗСУ втрачено, однак плани росіян не були реалізовані.

Проте це лише початок… Редактор сайту «Цензор» Юрій Бутусов у свою чергу вважає, що «почалася дуже важка битва за Авдіївку» – чергова в ряду оборонних операцій у районі цього міста, яке з 2014 року залишається на лінії фронту.

«Авдіївка має стратегічне значення для РФ, оскільки це місто є фактично воротами у Донецьк – основний комунікаційний вузол на окупованих територіях. І для того, щоб закріпитись на захопленому Донбасі, Путіну потрібно відсунути лінію фронту від Донецька.

У 2022-му російські війська вели наступ на Авдіївку, намагаючись глибоко охопити місто з обох флангів. Однак російський наступ було зупинено через героїчний спротив українців.

Битва за Авдіївку буде більше запеклою, ніж битва за Вугледар взимку. Наявність щільної забудови Донецька та Ясинуватої сприяє прихованим діям, розгортанню серед житлових районів артилерії, прихованим діям бронетехніки. Росія зосередила значні сили авіації, що використовує високоточну зброю, та велику кількість снарядів, які могли отримати від Північної Кореї та Ірану», - зазначив журналіст.

На його думку, росіяни намагаються створити велику перевагу у дронах. Російські дрони разом з артилерію застосовуються для ураження передових позицій,

«Ворог намагається відкрити шлях своїй піхоті та танкам, щоб проломити бойові порядки наших військ в першу чергу з застосуванням великої кількості високоточних боєприпасів», - пише Бутусов.

Він переконаний, що битва за Авдіївку потребує зосередження усіх ресурсів.

«Ми добре розуміємо, куди та як збирається йти ворог. Тепер ці переваги треба реалізувати. Перед нашою артилерією та ударними дронами багато цілей», – вказуює Бутусов.

Військовий оглядач, старший аналітик ГО «Повернись живим!» Микола Бєлєсков прокоментував, що «проблема починається, коли треба не оборонятися, а наступати, тобто власне здійснити масування зусиль із подальшим маневром.

«В цій війні за відповідного рівня залучених технологій це той іще виклик. Особливо коли розрахунки великої стратегії штовхають до наступу, не даючи можливістю задовольнятися лише успішною обороною», - пояснив він.

Олег Верлан

11 жовтня, 2023