Наслідки масованої нічної атаки: росіяни запускали Х-22, «Калібри», «Онікси» та «Шахеди»

Новини Вінниці / Наслідки масованої нічної атаки: росіяни запускали Х-22, «Калібри», «Онікси» та «Шахеди»

Уночі 19 липня піч час серії повітряних атак російські окупанти застосували чи не весь свій арсенал. З південного та північного напрямку летіли крилаті ракети повітряного, наземного та морського базування, а також іранські ударні БпЛА типу «Shahed-136/131».

Про це повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.

Атаковано об’єкти критичної інфраструктури та військові об’єкти. Основним напрямком удару стала Одещина.

Протягом кількох хвиль атак противник застосував:

16 крилатих ракет морського базування «Калібр», імовірно з малого ракетного корабля «Інгушетія» та фрегата «Адмірал Ессен» з акваторії Чорного моря;

8 крилатих ракет Х-22 з літаків дальньої авіації Ту-22М3 з акваторії Чорного моря;

6 крилатих ракет «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Севастополь, Крим);

1 керовану авіаційну ракету Х-59 із винищувача Су-35 з акваторії Чорного моря;

32 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» з полігону Чауда (Крим) та Приморсько-Ахтарськ (Краснодарський край).

За результатами бойової роботи протиповітряною обороною Повітряних Сил та ППО інших складових Сил оборони України знищено 37 повітряних цілей:

- 13 крилатих ракет «Калібр»;

- 1 керовану авіаційну ракету Х-59;

- 23 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

«Удари ракет Х-22 та «Онікс» було спрямовано по інфраструктурі Одеської області», - зазначили у Повітряних силах.

В районі Одеси було збито більшість ворожих ракет і дронів. Місцеві жителі вважають цей обстріл міста найпотужнішим за весь період війни. Адже хвилями летів мікс - крилаті ракети «Калібр», надзвукові протикорабельні ракети «Онікс» з Козачої бухти Севастополя, а потім надзвукові протикорабельні ракети Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3 над Чорним морем, а також дрони-камікадзе Shahed-136. 

Спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров пояснив, що одну ракету Х-59 збили на підльоті до берега, уламки впали в одному з кварталів Одеси та утворили велику вирву. Вибуховою хвилею пошкоджено кілька будівель навколо. Три цивільні особи отримали травми.

Росіяни також спрямували «Онікси» і Х-22 на портову і критичну інфраструктуру. Вони влучили в зерновий і олійний термінал, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження. Там зайнялась пожежа, всі компетентні служби працюють над ліквідацією наслідків. Інформації про постраждалих немає.

Окрім того, в Одеському районі зафіксували влучання в промисловий об'єкт, де постраждав цивільний співробітник та уражені два складських приміщення в різних локаціях - із тютюном і фейєрверками.

«Рашистів явно тягне курити у невстановлених місцях. А їх бажання фейєрверків задоволено з доставкою в Севастополь. На Одещини ж вогнеборці ліквідують пожежу площею понад 3000 кв.м», - зазначив Назаров.

У мережі показали як вибухає склад з феєрверками.

В області остраждало 5 осіб. Від ДСНС для ліквідації наслідків було залучено 140 надзвичайників та 36 одиниць техніки.

Тепер про інші наслідки. 

Близько 2:00 зафіксовано влучання у Шуменському мікрорайоні Херсона. Через удари сталася пожежа у будинку культури, а також пошкоджено двоповерхівку.

«Працівникам ДСНС вдалося врятувати 89-річну жінку, котра опинилася під завалами власної оселі», - розповів голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, лікарі на місці надали постраждалій меддопомогу, її стан - задовільний.

Під ранок ворог атакував Житомирську область дронами-камікадзе. За словами голови Житомирської ОВА Віталія Бунечка, внаслідок удару «Шахедами» постраждав інфраструктурний об'єкт, є пошкодження приватних домогосподарств.

«Всі екстрені служби прибули до місця події та працюють. Наразі інформації про наявність жертв немає, інформація щодо масштабів пошкоджень уточнюється», - додав він.

Орієнтовно о 7 годині у Кропивницькому чули звуки вибухів. Очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович повідомив, що ворог бив неподалік обласного центра.

«За попередніми даними, обійшлось без жертв та руйнувань цивільних будівель», – заявив Райкович.

Олег Верлан

19 липня, 2023