Наслідки атаки на аеродром у російському Пскові: як одна ніч виявила вразливість Росії

Новини Вінниці / Наслідки атаки на аеродром у російському Пскові: як одна ніч виявила вразливість Росії

Атаку безпілотників на аеродром «Хрести» у Пскові, яка сталась на день народження білоруського диктатора О.Лукашенка. вже можна назвати показовою за кількома параметрами. По-перше, за кількістю виведеної з ладу авіатехніки. По-друге, через вразливість летовища, розташованого за 700 км від України. По-третє, через питання до російської ППО, якщо така є поруч з кордонами НАТО.

Спочатку про фізичні наслідки. У ніч із 29 на 30 серпня одразу декілька обʼєктів на території Псковської області були вражені. З урахуванням атак на інші регіони російські пропагандисти та ЗМІ вже назвали удар наймасовішою атакою з початку повномасштабної війни. Соловйов навіть запропонував напасти на «Прибалтику», маючи на увазі сусідні балтійські країни, які входять до блоку НАТО.

Найбільшого розголосу досягнуто через «Хрести». Внаслідок низки вибухів. за даними ГУР, було знищено 4 літаки Іл-76. Російські ЗМІ повідомляли про знищення двох літаків Іл-76 і пошкодження ще двох. У мережі шириться відео, на якому палають два військово-транспортні літаки.

Також деякі телеграм-канали розповсюджували інформацію, що на аеродромі також було пошкоджено стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, проте представник ГУР Андрій Юсов не підтвердив цю інформацію. Проте додав, що було пошкоджено ще декілька літаків.

«Відомо про знищення чотирьох транспортних літаків Іл-76, які використовуються для перевезення ворожих сил і засобів, особового складу і техніки. Тобто, вони не підлягають відновленню. І ще декілька одиниць Іл-76 отримали ушкодження. Інформація перевіряється», — зазначив Юсов.

Проте деякі російські медіа зазначають, що РФ втратила 7 літаків. Два Іл-76 – назавжди, а решта отримали ушкодження, зокрема і Ту-22.

До речі, залежно від модифікації, вартість одного військово-транспортного літака Іл-76 може сягати 26-27 млн доларів за одиницю. У 2012 році Міноборони РФ підписало контракт на постачання 39 літаків Іл-76МД-90А складав майже 1 мільярд рублів. Проте контракт не змогли виконати вчасно й вартість з 26 млн зросла ще на 700 тисяч.

Якщо порахувати втрату 4 літаків Іл-76, то виходить, що окупанти втратили близько 157 млн доларів.

Військовий експерт «Інформаційного супротиву» Олександр Коваленко (Злий одесит) звернув увагу на інший аспект. Як так, що БпЛА вільно летіли 700 км від України, а якщо маршрут був інший, то який? У Росії немає відповідей. І головне, летовище, розташовано у прикордонні з НАТО, не було «прикрите» ППО.

Він пояснює, що третина російських ППО згоріла у війні, третина – «захищає» окуповані території, решта – Москву і кримський міст. За словами експерта, до кінця року ситуація з атаками дронів та наслідками для росіян значно погіршиться.

Олег Верлан

30 серпня, 2023