Намагався втекти до Придністров’я: на Вінниччині затримали колишнього «ДНРівця»

Новини Вінниці / Намагався втекти до Придністров’я: на Вінниччині затримали колишнього «ДНРівця»

На Вінниччині поблизу кордону з невизнаною «ПМР» було затримано колишнього бойовика «ДНР», який хизувався знімками зі зрадником Губарєвим.

Як зазначають пресслужби УСБУ та Вінницької обласної прокуратури, затриманий є мешканцем міста Костянтинівка, що на Донеччині. У 2014 році він приєднався до так званого «слов’янського полку» – підконтрольного росіянам терористичного угруповання зі сходу України.

Там його залучали до «чергування» на ворожих блокпостах, де він зупиняв авто українських громадян, які намагалися виїхати з тимчасово окупованої частини регіону.
Під час таких «зупинок» бойовики створювали штучні приводи для викрадення людей та «конфіскації» їхніх авто.

Відомо, що у цей час підозрюваний зустрічався з ватажком терористичної організації «днр», так званим «народним губернатором» Губарєвим, який координував вербування людей у проросійські збройні формування.

Надалі, після звільнення Костянтинівки в липні 2014 року українськими силами оборони, підозрюваний залишився в регіоні та приховано продовжував свою діяльність на користь «днр».

Крім того, у 2015 році за грошову винагороду фігурант адміністрував декілька прокремлівських груп у забороненій соцмережі «Вконтакте», в яких агітував мешканців Донбасу вступати до лав терористичної «днр».

Однак, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ чоловік залишив лави бойовиків та приховано виїхав на підконтрольну Україні територію, де намагався «залягти на дно».

Надалі чоловік переховувався від українських органів правопорядку, але у серпні цього року, перебуваючи транзитом у Вінниці, був ідентифікований та згодом затриманий правоохоронцями.

На сьогодні йому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній групі чи терористичній організації)  та судом щодо нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

За участь у терористичній організації передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Макс Мельник

29 серпня, 2023