Найшвидший піаніст світу виступить у Вінниці (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Найшвидший піаніст світу виступить у Вінниці (ВІДЕО)

У Вінницькій обласній філармонії у рамках свого світового туру виступить музикант, який дивує глядачів на різних континентах. Любомиру Мельнику у грудні виповнилось 70 років.

У Вінницькій обласній філармонії у рамках свого світового туру виступить музикант, який дивує глядачів на різних континентах. Любомиру Мельнику у грудні виповнилось 70 років. Він – українець, але народився у Мюнхені в сім’ї емігрантів з Коломиї. Пізніше його родина переїхала до Канади, де майбутній піаніст вивчав латину й філософію в Коледжі Святого Павла. Аспірантуру за спеціальністю «Філософія» закінчив в Університеті Квінс у Кінгстоні.

У 1970-х роках Любомир Мельник жив у Парижі, де разом із Кароліною Карлсон писав музику для хореографічних постановок.

Власне, у столиці Франції маестро й створив свою методику гри на фортепіано, яка нині так зацікавила шанувальників музики у всьому світі. Сам він називає цю музику «безперервною». Композиції Любомира Мельника тривають понад 20 хвилин, грає він без нот із заплющеними очима. Каже це ніяка не «нірвана», а те, що він бачить під час гри, важко описати словами.

Завдяки своїй особливій техніці гри Любомир Мельник двічі став рекордсменом й визнаний «найшвидшим піаністом світу»: 1985 року в Швеції композитор зміг зіграти мелодію, граючи 19,5 нот щосекунди кожною рукою одночасно. Це досі не під силу жодному піаністу.

Загалом Любомир Мельник - автор понад 120 музичних творів. Нещодавно у межах свого світового турне він дав одразу два концерти у столиці Чехії Празі. Другий концерт організаторам довелось запланувати через те, що квитки на перший були викуплені ще за місяць до виступу українця.

До Вінниці Любомир Мельник завітає 22 травня, концерт в обласній філармонії заплановано на 19 годину.

Сергій Маламура

3 квітня, 2019