Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISW

Новини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISW

Сконцентроване на півдні Харківщини велике угрупування окупантів готує наступ на місто Слов'янськ Донецької області. Більше тижня загарбники демонструють свої плани по оточенню українських військових на Донбасі та з’єднанню з частинами ЗС РФ, які намагаються захопити регіон з боку ОРДЛО.

При цьому російські підрозділи на Донбасі відчувають проблеми з моральним духом і постачанням. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Крім того, українські захисники Маріуполя перевершили попередні оцінки ISW і продовжують утримувати місто. Російські спроби зробити заміну резервістів і перекинути пошкоджені частини з північного сходу України у фронтальні наступи на сході України навряд чи збільшать їх шанси на успіх», - говориться в звіті.

Відзначається, що окупанти, які захопили Ізюм 1 квітня, в останні кілька днів вели активну підготовку до відновлення наступальних операцій - накопичували припаси, доукомплектовували пошкоджені підрозділи, ремонтували пошкоджений міст в Ізюмі і проводили розвідку боєм в південно-східному напрямку.

«Ймовірно, найближчими днями російські війська почнуть наступальні операції в напрямку Слов'янська, розташованого в 50 км на південний схід від Ізюма. Зусилля російських військ, що наступають з Ізюма, щодо захоплення Слов'янська, ймовірно, стануть наступним ключовим боєм війни в Україні», - йдеться у звіті.

В Інституті вивчення війни повідомляють, що окупанти мають намір відрізати українських військових на сході України, і для цього їм необхідно взяти Слов'янськ. Зокрема, якщо російські війська візьмуть Слов'янськ, вони зможуть з'єднатися з російськими силами, що борються в Рубіжному або просуватися в напрямку Горлівки і Донецька, щоб спробувати більш широко оточити українські сили.

«Обидва варіанти можуть дозволити хоча б обмежений прорив російських військ в Луганській області. Якщо російські сили взагалі не зможуть взяти Слов'янськ, російські фронтальні атаки в Донбасі навряд чи зможуть самостійно прорвати українську оборону, і кампанія Росії по захопленню всієї Луганської та Донецької областей, швидше за все, провалиться», - йдеться у звіті.

Щось на кшталт епілогу.

Плани росіян вже після захоплення Балаклеї та руху у бік Ізюму були цілком зрозумілі для українських військових. Тому було вирішено використовувати тактику стримування переважаючих сил противника. Тримали Ізюм.. Ворог захопив місто, але втрати змусили його зупинитися для відновлення. Тим часом його техніку продовжують палити.  

Сьогодні українські захисники показали чергові знищені «бляшанки» окупантів. У селі на півдні Харківщини військові 93-ї окремої механізованої бригади Холодний Яр знищили величезну кількість ворожої техніки.

«Зазвичай ми публікуємо небагато світлин в одному дописі, але зараз хочемо показати масштаби втрат окупантів. Адже це результати нашої роботи лише в одному невеличкому населеному пункті», – повідомляють військові.

Новини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISWНовини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISWНовини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISWНовини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISWНовини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISWНовини Вінниці / Найближчими днями слід очікувати битву за Слов'янськ, яка стане вирішальною у війні за Донбас, - ISW
Олег Верлан

5 квітня, 2022