Над Україною зійде найяскравіший у році «Блакитний Місяць»

Новини Вінниці / Над Україною зійде найяскравіший у році «Блакитний Місяць»

Цього тижня світ спостерігатиме рідкісну повню, яку «в народі» називають Блакитним Місяцем. Планується також і Супермісяць, тобто видовище і справді буде надзвичайно красиве.

Розповімо про особливості природного явища.

Коли можна спостерігати Блакитний Місяць

Астрономічне явище слід спостерігати у ніч з 30 на 31 серпня. Піку своєї повноти диск Місяця набуде о 4:35 за київським часом 31 числа. Однак світило виглядатиме для неозброєного ока повністю круглим всю ніч, тож конкретного моменту очікувати необов’язково.

Супутник Землі перебуватиме на небосхилі практично всю темну частину доби. Його схід останньої ночі цього літа відбудеться о 20:00, а захід – о 4:34. Тобто помилуватись незвичайно великою та яскравою повнею можна буде без проблем. Хоча синоптики Укргідрометцентру прогнозують наявність хмар над всією територією України. Проте, на щастя, ніде вони не будуть суцільними.

Що таке Блакитний Місяць

Блакитний Місяць – це явище, яке трапляється раз на 2-3 роки. Так називають четверту повню за сезон. Зазвичай їх відбувається три, але через те, що місячний цикл дещо коротший, ніж календарний місяць, періодично відбувається таке зміщення.

Минулого разу Блакитний Місяць відбувся у серпні 2021 року. Наступний можна буде спостерігати у серпні 2024 року.

Попри назву явища, диск природного супутника Землі не обов’язково набуває в таку ніч блакитного відтінку. Для цього мають скластись певні метеорологічні передумови.

Що таке Супермісяць

Окрім того, що це буде друга повня цього серпня, явище також стане Супермісяцем. Воно спостерігається, коли природний супутник опиняється повністю освітлений сонячними променями на максимально наближеній до нашої планети точці орбіти. Цього разу відстань від Землі до Місяця складе приблизно 357 000 кілометрів, що досить близько, щоби нічне світило виглядало на 14% більшим, ніж зазвичай. Також воно буде трошки яскравішим. Точніше кажучи, найяскравішим цього року.  

Втім, очікувати якихось надприродних параметрів від Місяця не варто. Він не займе половину неба і не буд освітлювати все, як Сонце. Однак все одно виглядатиме чудово. Візуально більшим небесне тіло виглядатиме під час свого сходу, тому для тих, хто хоче помилуватись на справді великий Місяць, варто виходити на прогулянку близько 8-9 години вечора 30 серпня.

Олеся Рудницька

29 серпня, 2023