На зоряному небі можна побачити метеоритний потік Персеїд: коли краще дивитися

Новини Вінниці / На зоряному небі можна побачити метеоритний потік Персеїд: коли краще дивитися

Середина липня та кінець серпня ознаменуються яскравим астрономічним явищем – потоком Персеїди. Метеоритний дощ триватиме майже місяць та досягне піку 12-13 серпня. У цей період, за словами вчених, кількість метеорів зросте до 50-75 «рисочок» на небі за годину.

Потік можна буде побачити з будь-якої точки Землі, але найяскравішим він буде у Північній півкулі. Там де Україна.

Звідки виникла така назва та коли найкраще спостерігати унікальне явище, розповіло видання New Scientist.

Коли можна буде побачити потік Персеїди

Цьогоріч метеорний потік Персеїди розпочався 17 липня і триватиме аж 24 серпня. Найбільша можливість спостерігати за явищем буде на світанку 12 та 13 серпня. Наразі, кажуть вчені, можна побачити приблизно один метеор щогодини, але у серпні їхня кількість в рази зросте.

Що таке метеоритний дощ

Метеоритний потік ще називають зорепадом або зоряним дощем. Це природне явище, коли на нічному небі спостерігаються численні метеори, що немов летять за визначеною траєкторією. Метеори летять у потоці різними, практично паралельними шляхами, але з Землі здається, що вони вилітають з однієї ділянки на небі. Астрономи пояснюють, що зазвичай політ метеорів спричинений уламками комети. Крихітні піщинки, уламки пилу або каміння потрапляють в Земну атмосферу з неймовірно високою швидкістю. Взаємодія з повітрям спричинює їх згорання – цим і пояснюються спалахи.

Потік Персеїди спричинений кометою Swift-Tuttle. Востаннє її спостерігали у 1992 році, а наступного разу її можна буде побачити аж у 2125 році.

Звідки виникла назва

Потоки називають за сузір’ями, де розташовані уявні точки, звідки вони вилітають. Персеїди, наприклад – із сузір’я Персея, Леоніди – із сузір’я Лева тощо.

Сузір’я Персея знаходиться у центрі умовного трикутника, утвореного сузір’ям Кассіопеї, зоряним скупченням Плеяд і зіркою Канопус. Остання розташована в сузір’ї Кіля.

Як побачити потік Персеїди

Метеори будуть з’являтися та зникати протягом кількох секунд, при цьому їхній рух на небосхилі буде надзвичайно швидким. Астрономи розповідають, що іноді на нічному небі можна навіть побачити вогняні кулі.

Найвищий шанс спостерігати за метеоритним дощем – в середині серпня. Оберіть безхмарну ніч, вийдіть на відкриту місцевість після опівночі та подивіться на небо.