На Житомирщині від уламків ракети загинула цивільна людина. У ПС ЗСУ пояснили мету "повітряних маневрів" російських літаків

Новини Вінниці / На Житомирщині від уламків ракети загинула цивільна людина. У ПС ЗСУ пояснили мету "повітряних маневрів" російських літаків

Внаслідок нічної ворожої ракетної атаки у Житомирській області загинула одна людина, троє поранених, зруйновані будинки. Під ударом було місто Звягель (кол.Новоград-Волинський).

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко повідомив, що вночі силами ППО, за попередніми даними, збито одну ракету. Внаслідок падіння уламків у місті Звягель зруйновано 1 та пошкоджено 12 житлових будинків.

«У ніч на 9-го червня 2023 року в період з 22.00 по 04.00 російські окупанти завдали удару по Україні іранськими ударними дронами Shahed-136/131 та крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-55 по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Пуски «Шахедів» здійснювались з південного напрямку, крилатих ракет – з району Каспійського моря, із чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс», - йдеться у повідомленні ПС ЗСУ.

За даними повітряників, протягом атаки запущено до 16 ударних БпЛА та шість крилатих ракет повітряного базування. Загалом знищено 4 крилаті ракети Х-101/Х-55, 10 ударних дронів «Shahed-136/131», «Ланцет» та чотири БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10», «Supercam».

Також близько 20-ої години 8 червня противник завдав ударів з Чорного моря двома ракетами «Калібр» по одному з цивільних об’єктів в Умані на Черкащині.

«Авіацією Повітряних Сил ЗС України за минулу та поточну добу завдано до 20 вогневих авіаударів по засобах ППО, логістиці, військовій техніці та позиціях окупаційних військ», – додають у повідомленні ПС.

В ефірі національного телемарафону речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, що росіяни намагаються «промацати» слабкі місця ППО та посіяти паніку серед громадян.

«Цього разу направили і дрони-камікадзе, і розвідувальні безпілотники, і ракети, які літали фактично кругами (вони так запрограмовані, що можуть намотувати фактично круги довкола міст).

Яка мета? Те, що – паніку сіяти – то я навіть не беру до уваги, це – завжди, а загалом, щоби розосередити увагу ППО, з’ясувати її слабкі місця. "Шахеди" застосовуються для виснаження боєкомплекту, промацування слабких місць нашої протиповітряної оборони.

Ракети теж хочуть ввести нас в оману, адже їх запускають в одному напрямку, потім вони змінюють напрямок, намотують круги по маршруту слідування. Де можливо, вони, зрозуміло, що знищуються.

От саме 4 з 6 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-55 і було сьогодні знищено», - пояснив він.

Ігнат нагадав, що Х-55 – за призначенням є носієм тактичного ядерного заряду, але противник часто використовує їх (порожніми) як хибні цілі, щоб теж виснажувати українську ППО.

За словами офіцера, це може свідчити, що ворог, можливо заощаджує свій запас високоточної далекобійної зброї, плюс – хоче,  щоб Україна витрачала на збиття зенітні керовані ракети.

Олег Верлан

9 червня, 2023