На Заході підрахували, що нині в України більше танків, ніж у росіян

Новини Вінниці / На Заході підрахували, що нині в України більше танків, ніж у росіян

Ігнорування підсилення ЗСУ літками F-16, затримки з постачанням іншого озброєння партнерами мають на меті «раціональний» для Заходу підхід. Україна не має бути занадто мілітаризована, адже складно прогнозувати подальші кроки Києва. Ба більше, за підрахунками німецького Інституту світової економіки в Кілі та моніторингової групи Oryx, наразі вже навіть є перевага у танках.

Про перевагу у танках української армії пише Bloomberg.

Як повідомляє Bloomberg, оновлена у четвер статистика бази даних "Ukraine Support Tracker" свідчить, що з початку війни союзники поставили в Україну 471 новий танк, і ще 286 мають прибути, хоча темпи надання нової допомоги сповільнилися.

Агентство врахувало статистику втраченої та захопленої техніки, яку фіксує Oryx, і виявило, що танковий парк України збільшився з початку вторгнення минулого року, тоді як російський – скоротився вдвічі. 

Таким чином, наразі у розпорядженні України є близько 1,5 тисячі танків, Росії - 1,4 тисячі.

Bloomberg повідомляє, що дані щодо російських танків збігаються тими, які повідомив у вівторок начальник Генерального штабу Великої Британії Тоні Радакін.

«Росія втратила майже половину боєздатності своєї армії… Минулого року вона випустила 10 мільйонів артилерійських снарядів, але в кращому випадку може виробляти 1 мільйон снарядів на рік. Вона втратила 2 500 танків і в кращому випадку може виробляти 200 танків на рік», - зазначив він.

Агентство наголошує, що поточна оцінка базується на підтверджених даних про втрачену і захоплену техніку, а також зброю, відправлену в Україну. Дані щодо російського виробництва відсутні.

За даними Oryx, яка фіксує лише втрати, щодо яких є фото- або відеодокази, 2 082 російські танки були знищені, пошкоджені, покинуті або захоплені з початку війни у 2022 році. Москва почала повномасштабну війну з 3417 танками, згідно з даними збірника світових арсеналів, що публікується Міжнародним інститутом стратегічних досліджень.

Водночас, як наголошує Bloomberg, існують значні труднощі зі збором інформації з відкритих джерел – особливо, коли йдеться про українські втрати, які менше зафіксовані. Немає також достовірних даних про кількість танків і артилерійських снарядів, які Росія виготовила або витягла з резерву з початку війни.

Оновлені дані Інституту Кіля за період з 25 лютого по 31 травня свідчать про те, що обіцянки щодо надання допомоги були значно меншими, ніж взимку. Військові зобов'язання за цей період склали 9 млрд євро (9,77 млрд дол. США).

Водночас частка військової допомоги зросла порівняно з фінансовими та гуманітарними зобов'язаннями. США і країни-члени Європейського Союзу найповільніше виконують свої зобов'язання з надання озброєнь, як йдеться у звіті: 286 з 757 танків і 177 з 556 155-мм і 152-мм гаубиць ще не прибули.

Агентство припускає, що ці затримки можуть зробити менш ефективними навіть деякі з вже доставлених танків, оскільки українські війська були змушені поспішати з підготовкою.

Олег Верлан

6 липня, 2023