На Вінниччину їдуть науковці та краєзнавці з різних регіонів України

Новини Вінниці / На Вінниччину їдуть науковці та краєзнавці з різних регіонів України

Завтра, 28 вересня у Ямполі, що на Вінниччині розпочнеться дводенна І науково-краєзнавча конференція на якій обговорюватимуть історичні події Ямпільщини здебільшого кінця ХІХ – початку ХХ ст. Окремим блоком будуть винесені питання «Ямпільська республіка – яскрава сторінка Української революції» та «Визвольні змагання 1919–1920 років». Підніматимуть питання щодо регіональній топоніміці, релігійному та мистецькому життю, народним промислам і ремеслам.

Завтра, 28 вересня на Вінниччині розпочнеться дводенна І науково-краєзнавча конференція на якій обговорюватимуть історичні події Ямпільщини здебільшого кінця ХІХ – початку ХХ ст. Окремим блоком будуть винесені питання «Ямпільська республіка – яскрава сторінка Української революції» та «Визвольні змагання 1919–1920 років». Підніматимуть питання щодо регіональної топоніміці, релігійного та мистецького життя, народних промислів і ремесел. Захід відбудеться у Ямполі.

За результатом конференції буде видано збірник, куди увійдуть доповіді і наукові статті. За словами начальника відділу культури і туризму Ямпільської РДА Віктора Замишляєва його безкоштовно роздадуть по школах та бібліотеках району.

«Головна мета конференції – глибше вивчити історію рідного краю та зібрати усі матеріали в збірник, який стане помічником для вчителя, передусім історії. У книзі вони почерпнуть додаткову інформацію не лише про минуле рідного краю, але й чому, наприклад, Ратуш називається Ратушем, а Русава – Русавою. Маємо надію на те, що це хоч і перша, але точно не остання науково-краєзнавча конференція в Ямполі. В наступному році плануємо доповнити її видовищною подією – реконструкцією бою під Писарівкою 1919 року, в рамках відзначення сторіччя Української революції, невід’ємною частиною якої стали визвольні змагання на Ямпільщині», - сказав Віктор Замишляєв.

 

Саша Григоровська

27 вересня, 2018