На Вінниччині жолудів заготовили з надлишком

Новини Вінниці / На Вінниччині жолудів заготовили з надлишком

Осінь – період, коли збирають урожай не лише аграрії. Лісівники теж. Для них це відповідальний період збору лісового насіння. Адже ліс починається з насіння. Приміром, жолудів зібрано з надлишком.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на сьогодні лісництвами лише Тульчинського ЛМГ заготовлено 9 тонн жолудя дуба звичайного, що на 2 тонни більше запланованого обсягу. Також заготовлено 1 тонну насіння горіха чорного.

Дуб звичайний – основна лісоутворююча порода подільських лісів. Також восени заготовляють насіння карії пекан, береки лікарської та інших цінних лісових порід. Насіння перевіряють на якість і відповідність стандартам, готують до пророщення та висіву. Кожна партія заготовленого насіння проходить перевірку у Вінницькій лісонасіннєвій станції. Адже висіватись має лише якісне насіння, з хорошими властивостями.

Отож, більша частина насіння уже висіяна у лісових розсадниках, а частину жолудя лісівники залишили у насіннєвому сховищі для того, щоб навесні висіяти у палети для вирощування сіянців дуба із закритою кореневою системою.

«Своєчасний збір, якісна переробка, перевірка, зберігання і висівання насіння у грунт є надважливими для отримання якісного посадматеріалу лісоутворюючих порід. Тому лісонасіннєва справа для тульчинських лісівників є чи не найважливішою ланкою у лісокультурному циклі робіт», - підкреслюють у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ.

Олеся Рудницька

24 жовтня, 2021