На Вінниччині затримали російського агента, який готував повітряні удари по об’єктах Укрзалізниці

Новини Вінниці / На Вінниччині затримали російського агента, який готував повітряні удари по об’єктах Укрзалізниці

Доволі ліберальне законодавство сприяє тому, аби прихильники Путіна, навіть попри вирок, самі шукали контракти ворога та працювали інформаторами. Наразі про держзраду повідомлено 57-річному жителю Хмільницького району, який ще у березні 2023-го був засудженим за виправдовування російської збройної агресії. Після вироку чоловік вирішив співпрацювати з ФСБ…

Про це повідомляють пресслужби УСБУ та Вінницької обласної прокуратури.

«Служба безпеки викрила агента фсб, який займався підготовкою серії повітряних атак рф на об’єкти транспортної та енергетичної інфраструктури у Вінницькій області. Для виконання ворожого завдання він розвідував локації вузлових залізничних станцій, які можливо використовувалися для перевезення важкого озброєння та боєприпасів ЗСУ у напрямку передової», - йдеться у повідомленні.

Також зловмисник намагався визначити розташування ключових електропідстанцій регіону та отримати інформацію про їхній технічний стан.

Як зазначають у СБУ, одержані розвіддані він мав передати своєму «куратору» з фсб через анонімну поштову скриньку. «Звіт» передбачав точні координати та фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості й текстовими роз’ясненнями.

За інформацією фігуранта, окупанти планували удари по критичній інфраструктурі регіону із використанням ракетного озброєння та дронів-камікадзе.

У разі успіху ворожої операції російська спецслужба «гарантувала» своєму агенту грошову винагороду у розмірі 100 тис. рублів. Кошти мали надійти на його банківську картку.

Крім того, після виконаного завдання зловмисник сподівався на те, що фсб «евакуює» його на територію рф.

Втім, співробітники СБУ завадили реалізації планів агресора і затримали його поплічника на етапі збору розвідданих для передачі їх окупантам.

За даними слідства, затриманим є мешканець Хмільницького району, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні цього року. Підозрюваний був засудженим у березні 2023 року по ст. 436-2 КК України (виправдовування російської агресії) та відбував умовний термін покарання. Так от, у «поле зору» ФСБ він потрапив через поширення на сторінці в «Однокласниках» своїх прокремлівських поглядів.

У травні чоловік встановив контакт з представником т. зв. Придністровського правозахисного центру «Союзу російських громад Придністров’я» при «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном», створеному у 2012 році указом президента РФ з метою підтримки «російських співвітчизників», які проживають за межами РФ, у тому числі через надання їм грошової допомоги.

У травні 2023 року подолянин електронним зв’язком надіслав придністровському «правозахиснику» матеріали свого попереднього кримінального провадження, не погоджуючись з винесеним йому вироком і заявляючи, що правоохоронними та судовими органами України порушені його права. У відповідь отримав запевнення про те, що організація надаватиме йому щомісячну грошову допомогу в розмірі 2285 російських рублів. Натомість чоловік зобов’язувався збирати відомості про українські сили оборони та об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній  організації.

Як зазначають у прокуратурі, впродовж липня – жовтня він надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в своєму регіоні, за що на особисту банківську картку отримав близько 3,3 тис. грн.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує 15 років або довічне ув’язнення.