На Вінниччині замість районних створять 12 окружних судів

Новини Вінниці / На Вінниччині замість районних створять 12 окружних судів

Президент Петро Порошенко 29 грудня підписав указ про ліквідацію 142 районних та створення 74 окружних судів. На його думку, укрупнення сприятиме прозорості та доступності до населення цієї гілки влади. Також він закликав українців приймати участь в конкурсі на заміщення посад у нових судах.

Президент Петро Порошенко 29 грудня підписав указ про ліквідацію 142 районних та створення 74 окружних судів. На його думку, укрупнення сприятиме прозорості та доступності до населення цієї гілки влади. Також він закликав українців приймати участь в конкурсі на заміщення посад у нових судах.

Зазначимо, що раніше укрупнення відбувалося у підрозділах Нацполіції та прокуратури.  Згідно указу №451/2017 про реорганізацію місцевих загальних судів на Вінниччині залишиться лише третина з них – 12 з 29-и.

Так, Бершадський окружний суд відповідатиме за справи у Бершадському, Тростянецькому та Чечельницькому районах. Він створюється шляхом реорганізації, тобто злиття, Бершадського, Тростянецького та Чечельницького районних судів. Відповідно новий суд розміщуватися у трьох населених пунктах – місті Бершаді, селищах Тростянець і Чечельник.

За аналогічним принципом утворюються і інші окружні суди. Під юрисдикцію Вінницького окружного суду підпадатиме обласний центр і Вінницький район, і «зливаються» у єдину структуру міський і районний суди.

Гайсинський окружний суд має охопити міста Ладижин і Гайсин, а також Гайсинський і Теплицький райони. Відповідно його офісу будуть розташовані у Гайсині, Ладижині та Теплику.

За Жмеринським окружним судом закріплюються Жмеринка, Барський і Жмеринський райони. Розташування теж різне – у Жмеринці та Барі.

Іллінецький окружний суд охопить чотири райони і занімить собою чотири райсуди. Його юрисдикція – це Іллінецький, Липовецький, Оратівський і Погребищенський райони. Відповідно, у кожному райцентрі має бути відділення суду.

Козятинський окружний суд охопить місто Козятин, Калинівський і Козятинський райони та матиме два офіси.

Крижопільський окружний суд «поєднає» – Крижопільський і Піщанський райони. В кожному райцентрі існуватиме представництво.

Могилів-Подільський окружний суд охопить місто Могилів-Подільський, Могилів-Подільський, Мурованокуриловецький і Чернівецький райони. Його місцезнаходження - у  Могилеві-Подільському, смт Мурованих Курилівцях і селі Мазурівці Чернівецького району.

За Немирівським окружним судом закріпляються Немирівський та Тульчинський райони, і, відповідно, в обох райцентрах будуть представництва суду.

Хмільницький окружний суд «відповідає» за місто Хмільник, Літинський та Хмільницький районі та матиме два офіси. Шаргородський окружний суд охопить Тиврівський та Шаргородський райони, а Ямпільський – Томашпільський і Ямпільський райони.

Прикро лише те, що під час укрупнень структур поліції, прокуратури та фіскальних органів використовувалася інша «нарізка», тому суддівські «округи» не завжди відповідають, наприклад, поліцейським відділкам та зоні відповідальності місцевих прокуратур. 

Олег ВЕРЛАН

Олег Верлан

30 грудня, 2017