На Вінниччині за вбивство сина жінка отримала умовний термін

Новини Вінниці / На Вінниччині за вбивство сина жінка отримала умовний термін

Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок Немирівського районного суду, яким 54-річну жительку Гайсинського району визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 116 Кримінального кодексу України. Жінці призначено 4 роки позбавлення волі. Однак її звільнено від відбування покарання з випробуванням. Іспитовий строк триватиме три роки.

Як повідомляє пресслужба ВАС, апеляційну скаргу подав прокурор. У ній просив вирок щодо жінки скасувати й ухвалити новий, яким визнати її винною за статтею 115 КК України та призначити десять років ув’язнення. Свої вимоги мотивував, зокрема, тим, що покарання не відповідає ступеню тяжкості кримінального правопорушення й особі обвинуваченої внаслідок м’якості.

Утім, колегія суддів апеляційного суду встановила: зібрані докази не підтверджують обставин опису ознак суб'єктивної сторони частини 1 статті 115 КК України.

«В момент нанесення удару ножем обвинувачена не повністю усвідомлювала протиправність своїх дій та не бажала настання смерті свого сина, оскільки у неї не було умислу на вбивство, вона не готувалася до нього», – йдеться в ухвалі апеляційного суду.

На переконання колегії суддів ВАС, районний суд дійшов правильного висновку: обвинувачена скоїла вбивство не в стані фізіологічного афекту, а під впливом сильного душевного хвилювання. А виникло воно через ставлення тридцятилітнього сина до неї: той регулярно вчиняв фізичне та психологічне насильство, зловживав спиртним, ніде не працював. Тому злочин для жінки став імпульсивною розрядкою раніше накопиченої напруги з обмеженим усвідомленням наслідків дій.

Макс Мельник

29 грудня, 2022