На Вінниччині за розтрату бюджетних коштів засудили начальника відділу освіти

Новини Вінниці / На Вінниччині за розтрату бюджетних коштів засудили начальника відділу освіти

У Хмільницькому районі начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту однієї з територіальних громад було визнано винним у службовій недбалості, яка призвела до значних збитків місцевого бюджету.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, суд встановив, що начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту однієї з територіальних громад Хмільницького району протягом 2021 року підписував додаткові угоди з ТОВ «Енера Вінниця» на постачання енергії. Ці угоди містили завищені ціни на електроенергію, що перевищували ринкову вартість на понад 210%.

Внаслідок таких дій місцевий бюджет зазнав збитків у розмірі 336 тисяч гривень, які було безпідставно виплачено постачальнику. Прокурор у суді довів, що ці дії посадовця порушували вимоги Закону України «Про публічні закупівлі», що зобов'язує дотримуватись принципів прозорості та конкуренції при укладенні угод з використанням бюджетних коштів.

Нині, відповідно до рішення суду, збитки були повністю відшкодовані, однак начальника відділу освіти було засуджено до трьох років позбавлення волі з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з проведенням процедур закупівлі та укладенням договорів про закупівлю з використанням бюджетних коштів, на два роки. Крім того, суд призначив штраф у розмірі 5950 гривень.

Однак, враховуючи обставини справи, суд ухвалив рішення про звільнення обвинуваченого від відбування основного покарання з випробувальним строком на два роки. Це означає, що у разі повторного правопорушення протягом цього періоду засуджений буде змушений відбувати повний термін ув’язнення.

Досудове розслідування в цій справі проводили слідчі Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області. Наразі вирок ще не набрав законної сили, що дає змогу сторонам подавати апеляційні скарги.

Михайло Білик

15 серпня, 2024