На Вінниччині визначились з переможцями краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава

Новини Вінниці / На Вінниччині визначились з переможцями краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава

На Вінниччині визначили переможців обласної краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава. Премію було засновано Вінницькою обласною організацією Національної спілки краєзнавців України в 2018 році.

На Вінниччині визначили переможців обласної краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава. Премію було засновано Вінницькою обласною організацією Національної спілки краєзнавців України в 2018 році.

Церемонія вручення премії була приурочена до дня народження громадського діяча і  відбулася в залі засідань Жмеринської районної ради. Місце проведення обрано не випадково. Володимир Вовкодав жив та творив на Жмеринщині,  

Першим лауреатом премії у номінації «Літературне краєзнавство» за літературно-музичний роман у віршах «Браїлівська рапсодія» 2019 року видання став поет, член Національної спілки письменників України Андрій Гудима. Йому вручили диплом, медаль із зображенням краєзнавця, посвідчення і грошову премію

Таку ж нагороду у номінації «Народознавство» за дослідницькі народознавчі нариси «По козацький скарб» 2019 року, отримав Крижанівський Микола Миколайович, поет, прозаїк, публіцист, краєзнавець і скульптор, член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки письменників України.

Третім лауреатом став у номінації «Історичне краєзнавство» за історичний альманах «Сторінки з історії Жмеринської землі» 2018 року, Олег Антонюк, педагог, історик, краєзнавець, старший науковий працівник міського історичного музею.

 «Дипломантами обласної краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава за 2019 рік» також стали Галина Бухта, Надія Слободенюк Лариса Тупчій, Олексій Гамарник.

Почесною грамотою Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України нагороджено Оксану Сокол, Марію Козловську, Лесю Шульган, Людмилк Крайнік , Лідію Кабакову, Миколу Самборського, Миколу Огордника.

 Нагадаємо, що  Володимир Вовкодав народився 15 грудня 1926 року в Хмельницькій області в селі Лозни Летичівського району. Він проживав в селі Новоселиця на Жмеринщині. Був видатним краєзнавцем, фольклористом, етнографом та активним громадським діячем. Все своє життя присвятив боротьбі за незалежність України. Репресований за антирадянську агітацію. Засуджений на 17 років каторжних робіт з попранням прав на 5 років.У 1944–1955 роках був за гратами у сибірській глибинці - у Воркуті. Реабілітований.

З 1996 р. Володимир Вовкодав – член Національної спілки журналістів України. Член Історичного клубу «Холодний Яр». Лауреат літературно-фольклорної премії ім. Павла Чубинського, премії «За подвижництво у державотворенні» ім. полковника Армії УНР Якова Орла-Гальчевського. Кавалер ордену «За заслуги» ІІІ ст. Збирав історичні та фольклорні матеріали про У. Кармалюка. Був затятим шукачем місця спочинку народного месника і таки знайшов його.

Марина Карабай

21 грудня, 2019