На Вінниччині відновлюють два об’єкти енергетичної інфраструктури

Новини Вінниці / На Вінниччині відновлюють два об’єкти енергетичної інфраструктури

Україна готується до зимового періоду. Розуміючи, що нині ворог завдає ударів по портам, а з жовтня повернеться до обстрілів енергетичної інфраструктури, тривають ремонти пошкоджених минулою зимою об’єктів.

Нещодавно в ефірі Business Breakfast від Forbes колишня заступниця міністра закордонних справ та радниця міністра енергетики Лана Зеркаль заявила, що українські атомні електростанції (АЕС) готові до зими на 70%, електромережі - на 98%, а теплові електростанції (ТЕС) - на близько 30%.

Вона вважає, що варто прискоритись із відновленням об'єктів генерації, бо інакше країна не зможе пройти зиму без відключень енергії. За її словами, йдеться про виконання планових ремонтів. Зеркаль підкреслила, що варто прискоритись із відновленням об'єктів генерації, бо інакше країна не зможе пройти зиму без відключень енергії.

«План відновлення генерації наразі виконано на одну третину», - підкреслила Зеркаль.

Вона додала, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-закордону.

«Проте, поки ще не почалось будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення брались будувати великі саркофаги, проте там також все ще на початковому етапі. У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто і де «налажав», - резюмувала Зеркаль.

У Міненерго майже миттєво заявили, що Лана Зеркаль не виконує функції радника міністра енергетики, а наведена нею інформація щодо стану ремонтної кампанії на енергооб'єктах, не відповідає дійсності.

При цьому Міненерго залишило посилання на заяву прем'єра Дениса Шмигаля у серпні про те, що ремонтна кампанія йде за планом.

За інформацією NaПарижі з власних джерел в енергетичній сфері, на Вінниччині зараз завершуються відновлювальні роботи на двох об’єктах енергоінфраструктури. Фінальні заходи відбудуться до початку жовтня. В інших регіонах ситуація складніша.

 

Олег Верлан

7 вересня, 2023