На Вінниччині відкрили «таємний» притулок, де допомагатимуть жінкам, які постраждали від домашнього насильства

Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили «таємний» притулок, де допомагатимуть жінкам, які постраждали від домашнього насильства

На Вінниччині сьогодні, 31 травня, відкрили центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства. Це закритий притулок, адресу якого можуть дізнатися лише клієнти. До того ж будівля буде під цілодобовою охороною та обладнана тривожною кнопкою.

На Вінниччині сьогодні, 31 травня, відкрили центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства. Це закритий притулок, адресу якого можуть дізнатися лише клієнти. До того ж будівіля буде під цілодобовою охороною та обладнана тривожною кнопкою.

На відкриття притулку завітали народний депутат України Ірина Луценко, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник голови обласної ради Михайло Кременюк, представники Фонду народонаселення ООН в Україні.

Перший - неприватний - в області центр, де сховатися від домашнього насилля зможуть жінки з дітьми, облаштували протягом трьох місяців. Кошти на його створення, а це майже два мільйони гривень, виділив Фонд народонаселення ООН в Україні. Він і фінансуватиме перший рік роботи притулку. За гроші виділені з обласного бюджету тут збудували котельню.

В закладі жінкам, які постраждали від домашнього насильства, надаватимуть юридичну, соціальну і психологічну підтримку, а також намагатимуться налагодити відносини в їхніх родинах. Як працювати із клієнтами притулку, фахівців, які тут працюватимуть, Фонд народонаселення навчав під час тренінгів та навчань.

Притулок розрахований на 20 місць, і потрапити сюди можна, якщо дійсно жінки потерпають від домашнього насилля і їм загрожує небезпека. Аби сховатися від чоловіка-тирана, потрібно повідомили про його знущання або в поліцію, або в соціальні служби, звідти уже направлять до таємного притулу. Попередньо жінки зможуть тут перебувати три місця.

Не встиг заклад відкритися, як у ньому уже є перші клієнтки. На сьогодні, у притулку проживають вінничанки, які опинилися у складній сімейній ситуації, через що втекли від чоловіків.

До речі, за офіційними даними на Вінниччині за перший квартал 2018 року зафіксовано 3272 звернення щодо домашнього насильства.