На Вінниччині судитимуть організовану групу за розкрадання деревини з державного лісгоспу

Новини Вінниці / На Вінниччині судитимуть організовану групу за розкрадання деревини з державного лісгоспу

Весною цього року прокуратура Вінницької області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно п’яти членів організованої злочинної групи, які підозрюються у масштабному розкраданні деревини з державного лісового господарства.

Організоване розкрадання державної деревини – серйозний злочин, що несе значні екологічні та економічні наслідки. Подібні правопорушення підривають економіку країни, знижують рівень довіри до державних інституцій і завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу. На Вінниччині судитимуть п’ятьох осіб, які організували схему незаконного продажу дубової деревини, завдавши значних збитків державному підприємству "Тульчинське лісомисливське господарство".

Прокуратура Вінницької області повідомила про скерування до суду обвинувального акта стосовно п’яти членів організованої злочинної групи, які продавали ділову деревину дуба під виглядом дров. За даними слідства, у 2021 році головний інженер Державного підприємства "Тульчинське лісомисливське господарство", два майстри лісу та двоє громадян організували схему незаконного продажу деревини.

Злочинна діяльність полягала у тому, що лісівники продавали ділову деревину дуба за значно нижчою, ніж ринкова, ціною, маскуючи її під звичайні дрова. Покупці, розуміючи, що купують цінний матеріал за заниженою ціною, платили лісівникам грошову винагороду. Згодом ці покупці отримували дохід від реалізації пиломатеріалів, виготовлених з незаконно придбаної деревини. Така схема завдала значних збитків державному підприємству, оскільки доходи від продажу ділової деревини дуба мали б надходити до державного бюджету.

Підозрюваних звинувачують у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років. Крім того, їм може бути призначене додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та конфіскація майна.

Розкриття та припинення подібних злочинних схем є важливим кроком на шляху до забезпечення законності та прозорості в управлінні державними ресурсами. Сподіваємося, що судовий процес допоможе встановити справедливість і стане попередженням для інших потенційних злочинців.

Прокуратура та правоохоронні органи Вінницької області продовжують боротьбу з корупцією та економічними злочинами, прагнучи захистити інтереси держави та її громадян.