На Вінниччині студенти вийшли на акцію протесту й перекрили дорогу

Новини Вінниці / На Вінниччині студенти  вийшли на акцію протесту й перекрили дорогу

Мітинг на підприємстві "Іллінецьке", що на Вінниччині студенти Вінницького національного аграрного університету розпочали ще вчора, 19 жовтня. Протестувальники вимагали сплатити два мільйони боргу, яке сільськогосподарське товариство начебто мало виплатити вишу, коли у 2008 році виходило зі складу Аграрного університету

Як стало відомо з власних джерел "NaПарижі", на мітинг вийшло до сотні студентів ВНАУ. Вони намагалися блокувати роботу товариства "Іллінецьке", не пропускали вантажівки із кукурудзою. У такий спосіб організатори протетсу хотіли змусити підприємство виплатити кошти. Частина студентів залишились з ночівлею біля господарства. Сьогодні, 20 жовтня, мітингувальники перейшли до радикальних дій та перекрили дорогу на в'їзді в село Іллінецьке, що біля райцентру. Тим самим, вони заблокували рух вантажівок, які возять із полів цукрові буряки, та пасажирських автобусів.

Керівник ТОВ "Іллінецьке"Олексій Гребенюк, чиє підприємство уже другий день у блокаді, визнає, що борг дійсно існує, але не у 2 мільйони гривень. 

"У 2008 році ДП сільськогосподарське підприємство "Іллінецьке" вийшло із складу університету. Нам поставили умову, ціна виходу - погасити борги, які ми не зрозуміли. Але на зборах домовилися про суму, що ми погашаємо 1,4 мільйони гривень. Підписали договір ДП сплатило 500 тисяч, залишилося що 900 тис. грн, які в 2013 році були готові сплатити в серпні з нового врожаю. З літа 2013 року по лютий 2014 року  наша контора була заблокована, і ми не працювали. Весь урожай на полях був втрачений. Але все ж ми почали роздержавлення. КСП "Іллінецьке" стало правонаступником Державного підприємства. На ньому залишилося лише майно, яке за рішенням суду має йти пайовикам, однак для цього потрібно зняти арешт та погасити борг у 824 тисячі, який уже у виконавчій службі.  На сьогодні ми готові сплатити його", - розповів  керівник підприємства.

Однак, запевняє Олексій Гребенюк, аграрному університету замало цих коштів, і виш подав до суду, щоб нарахувати  пеню.

"До нас прислали студентів, щоб підписати мирову угоду між університетом і товариством. Чому договір має підписуватися із товариством "Іллінецьке" нам дсі не зрозуміло, адже, правонаступником ДП СГП "Іллінецьке", яке вийшло зі складу аграрного, є КСП.  Більше того, згідно мирового  договору ми мали сплатити  ще два  мільйони. Де взялася ця сума, не зрозуміло... Ми  готові заплатити хоч три мільйони, якщо буде  рішення суду", – уточнив  Олексій Гребенюк.

Спільної мови студенти-мітингувальники та сільськогосподарське товариство сьогодні так і не знайшли. Керівник  ТОВ "Іллінецьке" написав заяву у поліцію, а протестувальники, хоч а й відкрили дорогу, однак досі залишаються у наметах чергувати біля господарства. Цікаво, а чи з власної волі студенти "відпрацьовують" на пикеті?.. 

 

Антон Булгаков

20 жовтня, 2017