На Вінниччині сільськогосподарське ТОВ незаконно використовувало ділянку, на якій знаходиться поселення трипільської цивілізації

Новини Вінниці / На Вінниччині сільськогосподарське ТОВ незаконно використовувало ділянку, на якій знаходиться поселення трипільської цивілізації

У історичній спадщині нашої країни особливе місце посідає трипільська культура, оскільки з нею пов’язаний процес створення сучасної цивілізації, зокрема й розвиток аграрних технологій. На Вінниччині, як зазначають науковці, знайдено близько 400 поселень Трипілля, однак розкопки проводилися на незначній частині з них, тож залишається ще чимало роботи для дослідників. На жаль, не всі з подолян прагнуть берегти культурно-історичну спадщину.

У історичній спадщині нашої країни особливе місце посідає трипільська культура, оскільки з нею пов’язаний процес створення сучасної цивілізації, зокрема й розвиток аграрних технологій.

На Вінниччині, як зазначають науковці, знайдено близько 400 поселень Трипілля, однак розкопки проводилися на незначній частині з них, тож залишається ще чимало роботи для дослідників. 

На жаль, не всі з подолян прагнуть берегти культурно-історичну спадщину. Скажімо, одне з сільськогосподарських товариств нашого краю зайняло та незаконне використовувало земельну ділянку історико-культурного призначення площею 3 га, на якій розташована пам’ятка археології – поселення трипільської культури IV-II тисячоліття до нашої ери.

Розслідування щодо цього факту завершено. Керівнику ТОВ доведеться відповідати у суді. Інкримінують йому ч.2 ст.197-1 ККУ – самовільне зайняття земельної ділянки особливо цінних земель. За цією статтею передбачено покарання – обмеження волі на строк від 2 до 4 років або позбавлення волі на строк до 2 років.

«До перевірки факту використання вказаної землі залучались спеціалісти Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області,  здійснювались тимчасові доступи до відповідних документів на підставі ухвал слідчого судді, проводились допити визначених у вказівках процесуального керівника осіб. Під час досудового розслідування з’ясовано, що особливо цінну землю розорювали та засіяли сільськогосподарською культурою, врожай якої в подальшому зібрали», – зазначає прес-служба прокуратури Вінницької області.

Юрій Ярмощук

25 липня, 2018