На Вінниччині розводять "царську птицю"

Новини Вінниці / На Вінниччині розводять "царську птицю"

На Вінниччині в Іллінецькому, Гайсинському та Крижопільському лісгоспах розводять фазанів, птахів називають «царськии». «Перепис» мисливських тварин у 2020 році зафіксував 573 фазани в угіддях цих господарств.

На Вінниччині в Іллінецькому, Гайсинському та Крижопільському лісгоспах розводять фазанів. Птахів називають «царськии». «Перепис» мисливських тварин у 2020 році зафіксував 573 фазани в угіддях цих господарств.

Про це повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

Розведення фазанів - справа непроста та доволі дорога, але головне, що птахи прижились в новому ареалі, адже Вінниччина – край, непритаманний для проживання фазана, теплолюбивого, більш південного і степового птаха.

"Однак завдяки старанням лісівників держлісгоспів, які розводять фазанів та випускають у природу, а також ініціативі мисливців, які за власні кошти купують птахів, щоб випустити, «царський птах» поступово приживається у наших краях. Лісівники та мисливці випускають, а природа – приймає», - йдеться в інформації.

У відомстві розповідають, чим нині живуть лісництва, в яких розводять фазанів.

"Розводимо фазанів. потім реалізуємо, а ініціативні мисливці випускають чимало птахів в ліси. Цього року чекають тепла, щоб маточне поголів’я фазанарію розпочало нестися, і тоді буде можливість закласти яйця до інкубаторів", - розповідає мисливствознавець Іллінецького лісгоспу В’ячеслав Яворович.

Добре справи йдуть й у Оратівському лісництві Іллінецького держлісгоспу, де у вольєрі для напіввільного утримання використовують сучасні інкубатори, доглядають птицю професійні працівники фазанарію.

Мають фазанарій і гайсинські лісівники, які минулого року чотирма партіями випускали фазанів у ліс, усього понад 300 птахів. Жителі місцевих сіл говорять, що бачили «царську птицю» на околицях та городах. Цих птахів випустили на волю у "малолітньому" віці.

"Ми випускали у більшості молодняк, птахів одно- та півторамісячного віку, оскільки саме така вікова категорія має шанси встигнути адаптуватися до вільних умов. Але фазани є здобиччю для чималої кількості хижаків: лисиць, яструбів, сірої ворони, крука, бродячих собак. Минула осінь була суха для цього птаха, це негативний чинник для їхньої приживлюваності у природі. А зима – малосніжна, тому ми не могли зафіксувати за слідами чисельність птахів", - розповідає мисливствознавець Гайсинського лісгоспу Сергій Злепко.

Прижиись фазану у природному середовищі у лісах найпівденнішої межі Крижопільського лісгоспу – у Піщанському районі, на територіях Рудницького та Піщанського лісництв. Про те, як "залицяються" фазани, розповідає місцевий лісник.

"Гуляючи навесні у лісі, можна почути характерний для фазанового самця клич у шлюбний перід. Звук мало схожий на пташиний, більш нагадієнагадує ревіння", - зазначає лісник Рудницького  лісництва Олег Клопотнюк.

Марина Карабай

28 квітня, 2020