На Вінниччині повідомили про підозру колаборантці з Херсонщини

Новини Вінниці / На Вінниччині повідомили про підозру колаборантці з Херсонщини

У Вінниці повідомлено про підозру у колабораційній діяльності жительці Нової Каховки Херсонської області. З появою окупаційного режиму жінка не лише пішла на співпрацю із загарбниками, а й очолила міську соціальну службу.

Як повідомляють у пресслужбах УСБУ у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури, за даними слідства, підозрювана до серпня 2022 року обіймала посаду спеціаліста відділу обслуговування громадян ГУ ПФУ у Херсонській області, який після окупації регіону росіянами евакуювався на підконтрольну Україні територію, де продовжував виконувати свої функції.

Водночас підозрювана, будучи чинною співробітницею ПФУ, залишилася на окупованій території через свої проросійські переконання. Надалі жінка добровільно звільнилася з посади в українському органі влади та вже у грудні 2022 року подала заяву представникам окупаційного режиму на зайняття посади виконувача обов’язків керівника клієнтської служби так званого «Новокаховського муніципального округу відділення фонду пенсійного і соціального страхування російської федерації по Херсонській області», на яку була «офіційно» призначена у січні 2023 року.

До сьогодні підозрювана продовжує «працювати» у тимчасово окупованому Генічеську Херсонської області, здійснюючи, зокрема, керівництво діяльністю «служби», управління персоналом та взаємодію з іншими псевдоорганізаціями і т. зв. органами влади.

Кримінальне провадження відкрито стосовно колаборантки по ч. 5 ст. 111-1 КК України. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.