На Вінниччині почали продаж новорічних ялинок. Лісівники лякають шкодою від штучних дерев

Новини Вінниці / На Вінниччині почали продаж новорічних ялинок. Лісівники лякають шкодою від штучних дерев

З 1 грудня лісівники Вінниччини розпочали продаж новорічних ялинок. Більш того, вони стверджують, що купувати «живе» дерево значно корисніше, ніж штучне. Навпаки, останні – шкідливі. Лісівники лякають токсичним випаровуванням і свинцем.

Як зазначають у Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, держлісгоспи виростили ялинок вдосталь та почали уже реалізовувати.

«Нагадуємо, що використання живої натуральної ялини у будинку чи в офісі має ряд переваг у порівнянні із штучним деревом. Адже хвойні породи – чемпіони у виділенні фітонцидів. Ці речовини, потрапляючи разом із повітрям в легені людини, можуть знешкодити бактерії, грибки і навіть віруси, які зачаїлися в організмі і очікують сприятливого часу для розвитку інфекцій, перш за все, дихальних шляхів і ЛОР-органів.

А штучні ялинки дуже небезпечні для довкілля та здоров’я людини. Полівінілхлорид – це різновид пластику, з якого виготовляють штучні ялинки. Ми ж свідомо дихаємо його випарами, ставлячи вдома штучну ялинку. А барвники, якими фарбують таке деревце, містять в собі свинець! При кімнатній температурі таке штучне деревце віддає вам масу токсичних речовин», - попереджають в управлінні.

Також лісівники Вінниччини запевняють, що купуючи живу ялинку, ніхто не шкодить довкіллю. Адже державні лісогосподарські підприємства новорічні ялинки вирощують на спеціальних плантаціях – шкілках або землях, не придатних для створення лісів (приміром, під лініями електромереж, де неможливо вирощувати дерева). Шлях від насінини із шишки і до новорічного дерева – дуже довгий, від 8 до 10 років! Збір насіння, висівання, догляд за сіянцями у парникові, пересадка і догляд на плантації новорічних ялинок, пересадка у горщик, догляд за кроною – весь комплекс робіт виконують працівники лісництв та державна лісова охорона.

Процес вирощування новорічних дерев – безперервний. Сьогодні на площі близько 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 15 млн. шт. хвойних дерев різних порід та віку. Щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) багато новорічних ялинок.

На плантаціях новорічних дерев лісівники Вінниччини вирощують ялину звичайну, ялину голубу, сосну звичайну та кримську, а також ялицю білу. Покупець може вибрати у лісництві або на ялинковому базарі дерево потрібного розміру. Від висоти залежить і ціна ялинки, проте, нині лісівники наголошують, що цінова політика на новорічні дерева у лісгоспах досить демократична.

За бажанням можна придбати ялинку у горщику, щоб потім висадити у відкритий ґрунт. При дотриманні умов правильного догляду таку ялинку можна буде пересадити навесні на подвір’я, адаптувати до зовнішнього середовища.

Зауважимо, з року в рік зменшується кількість бажаючих купувати живу ялинку, а на продажу цієї продукції зароблять лісгоспи, тому зрозуміло їх бажання агітувати. Але лише за покупку маркованих дерев самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. За номером на цих уніфікованих засобах можна легко перевірити легальність заготовленого новорічного деревця (на сайтах ДП «ЛІАЦ», yalynka.info або через аналогічний додаток у смартфоні).

Макс Мельник

2 грудня, 2021