На Вінниччині можуть зупинитися понад 10 виробництв через підвищення мита на полімерну сировину

Новини Вінниці / На Вінниччині можуть зупинитися понад 10 виробництв через підвищення мита на полімерну сировину

Більшість українських підприємств полімерного ринку забили на сполох через підвищення урядом мита на імпорт полімерних матеріалів. Зокрема на Вінниччині переробники наголошують на тому, що змушені будуть через такі дії або піднімати вартість власної продукції на 20%, або зупинятися. Підприємці вже звернулися до президента та виконавчих органів влади, щоб відмінити рішення, яке вбиває переробну галузь з великим експортним потенціалом.

Більшість українських підприємств полімерного ринку забили на сполох через підвищення урядом мита на імпорт полімерних матеріалів. Зокрема, на Вінниччині переробники наголошують, що через такі дії будутьзмушені або піднімати вартість власної продукції на 20%, або зупинятися. Підприємці вже звернулися до президента та виконавчих органів влади, щоб відмінити рішення, яке вбиває переробну галузь з великим експортним потенціалом.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Кабміну 22 травня прийняла рішення щодо встановлення попередніх обмежувальних заходів на рівні 18% ввізного мита на імпорт в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту. Це рішення прийнято в рамках спеціального розслідування, що було ініційовано ТОВ «Карпатнафтохім» (м. Калуш) відносно полімерних матеріалів, а саме поліетилену та полівінілхлориду (ПВХ).

Саме ця компанія на сьогодні є єдиним виробником, зокрема, суспензійного ПВХ в Україні, встановлення цього мита на імпорт створить умови, за яких калуське підприємство перетвориться у монополіста.

Ще перед прийняттям цього рішення – 21 травня – найбільші українські галузеві компанії провели брифінг, на якому зазначили – ініціатива Мінекономіки сприяє зупинці десятків вітчизняних підприємств та безробіттю понад 50 тисяч працівників галузі. У міністерстві їх не почули. Тому 25 травня підприємці опублікували відповідну петицію до очільника держави. Наразі вона зібрала лише десяту частину підписів від необхідної кількості.

У ГО «Вінницький Бізнес Клуб» зазначають, що сьогодні у Вінницькій області працює понад 10 підприємств, що перероблять поліетилен і полівінілхлорид, або використовують вироби із вказаної сировини у своїй виробничій діяльності. Більшість з цих підприємств є великими платниками податків та роботодавцями, на них виробляється безліч продукції, зокрема, будівельні оздоблювальні матеріали, вікна та двері, труби та інші профілі, тара та упаковка для продуктів, напоїв, медикаментів тощо.

Рішення міжвідомчої комісії приведе до низки соціально-економічних наслідків, як для бізнесу, так і для громади.

По-перше український споживач заплатить щонайменше на 20% більше за українську продукцію, вироблену з ПВХ або поліетилену, відбудеться зростання вартості будівництва, подорожчає майже кожен товар, що має полімерну тару або упаковку, включаючи товари першої необхідності.

Введення спеціального мита, приведе до суттєвого зростання вартості основної сировини на внутрішньому ринку в порівнянні зі світовими ринками, що приведе до не конкурентоспроможності вітчизняних товарів з полівінілхлориду та поліетилену та заміщення таких товарів на імпортну продукцію. Це негативно вплине на економіку України та посилить імпортозалежність держави.

Підвищення собівартості продукції внаслідок високих цін на сировину вплине й на експортний потенціал українських виробників. Це приведе до значного скорочення долі вітчизняних підприємств на ринках, де зараз домінує українська продукція з полімерних матеріалів.

За умови втрати ринків збуту багато підприємств вимушені будуть скоротити або навіть закрити виробництво, що приведе до зменшення податкових надходжень до державного бюджету України, та значного скорочення робочих місць у галузі.

Враховуючи те, що багато з підприємств-переробників полімерних матеріалів є підприємствами з іноземними інвестиціями, погіршиться й інвестиційний клімат регіону, адже інвесторам потрібні стабільні та прозорі умови ведення бізнесу, а не таке несправедливе рішення держави заради вигоди однієї компанії. Це рішення показує інвесторам, що в Україні немає сприятливого інвестиційного клімату, а інвестиції є високо ризикованими та недоцільними. Для інвесторів доцільніше піти з українського ринку до сусідніх країн, відкривати там виробництво, купувати сировину без додаткових мит та без мита імпортувати готову продукцію в Україну, сплачуючи податки, створюючи додаткову вартість та нові робочі місця поза межами України.

Варто також звернути увагу на те, що рішення міжвідомчої комісії стосується багатьох груп товарів, що були включені у розслідування, але які навіть не виробляються ТОВ «Карпатнафтохім» взагалі, а ті, що виробляються, мають обмежену сферу застосування, та є придатними лише для вузького переліку продукції.

Таким чином, на думку бізнес спільноти Вінниччини рішення міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі прийнято виключно на користь лише однієї компанії без урахування економічного та соціального впливу на український бізнес та громадян.

Олег Верлан

27 травня, 2020