На Вінниччині молитовні «записки» можна буде подати через Viber, Whatsapp або sms-кою, пожертву передати на картку банку

Новини Вінниці / На Вінниччині молитовні «записки» можна буде подати через Viber, Whatsapp або sms-кою, пожертву передати на картку банку

На Вінниччині клірики офіційно повідомили про перенесення поминальних днів на початок червня. Таке рішення було прийнято на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося напередодні святкування Пасхи Христової.

На Вінниччині клірики офіційно повідомили про перенесення поминальних днів на початок червня. Таке рішення було прийнято на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося напередодні святкування Пасхи Христової.

Зокрема, було вирішено:

- обмежити доступ громадян до кладовищ у період з 20 квітня по 03 травня 2020 року, окрім здійснення обрядів поховання;

- припинити рух транспорту до кладовищ, крім вантажних автомобілів, спецтехніки та транспорту задіяного в обрядах поховання.

Зазначені заходи пов’язані із необхідністю в період пандемії уникнути скупчень людей на кладовищах в поминальні дні, які, за традицією, розпочинаються в Україні в першу неділю після свята Пасхи (цього року перша неділя припадає на 26 квітня).

В зв’язку із цим обласною владою було ухвалено перенесення поминальних днів з 25-26 квітня на Троїцьку поминальну суботу (6 червня 2020). Це рішення було прийнято на основі консультацій з представниками різних релігійних конфесій.

Клірики зазначають, що Священний Синод Православної Церкви України ще 9 квітня ухвалив перенести відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня).

Однак в умовах карантину, коли навіть Пасху ми святкували вдома, приєднуючись до спільної молитви через телетрансляції, нам не слід порушувати санітарних вимог і приписів влади, які направлені на якомога скоріше подолання пандемії.

Тому просимо вас у ці поминальні дні піднести молитви за своїх спочилих родичів вдома, бо саме молитва їм потрібна найбільше, та потурбуватися про те, щоби їхні імена пом’янули під час Божественної літургії та панахиди в неділю, 26 квітня, та у вівторок, 28 квітня, коли за церковним Уставом буде правитися заупокійне богослужіння. Для цього заздалегідь подайте записки з іменами своїх спочилих родичів у ваш храм або, якщо передбачена така можливість, перешліть їх своїм священикам за допомогою засобів зв’язку та Інтернету.

З часом, коли карантинні заходи будуть пом’якшені, ви зможете відвідати кладовища та піднести молитву біля могил своїх рідних і близьких. Також ви зможете приєднатися до молитви, яка буде звершуватися священниками 6 червня, згідно рішення Синоду Православної Церкви України.

Зазначимо, що Митрополит Епіфаній закликає помолитися за спочилих рідних і близьких удома, а записки за упокій подати онлайн.

Спасо-Преображенський кафедральний собор м. Вінниці ПЦУ надає парафіянам можливість подачі записок онлайн під час карантину. Для цього вірянам потрібно заповнити google forms. Зробити це можна за посиланням. https://forms.gle/dfVmirpcieoY6L9KA

Або безпосередньо на сайті Вінницько-Барської єпархії. https://bit.ly/2yxSrM2

Також залишається можливість подати записки за номером +38(098)3189964 у viber, whatsapp або за допомогою sms.

До речі така практика існує в деяких європейських країнах, зокрема у Швейцарії.Там навіть не під час карантинулюди через інтернет надсилали некрологи, "замовляли" молитви.

Щодо пожертв, то як повідомляють у єпархії, їх можна перерахувати на картку Приватбанку: 5363 5420 1055 9335 Воєвода О.В.

Втім, зазначимо, що представники трьох єпархій УПЦ МП, які розташовані на Вінниччині, традиційно ігнорують засідання та не підтримують рішення інших священослужителів. Тому у Московському патріархаті обмежень щодо відвідин кладовищ не існує.

NaПарижі писав про те, що в Жмеринці госпіталізовано 93-річну жінку, яка ходила до храму.

Марина Карабай

23 квітня, 2020