На Вінниччині метеролог «стоїть» на гідрологічному посту вже 35 років, жінка пам‘ятає люті зими та весняний льодохід

Новини Вінниці / На Вінниччині метеролог «стоїть» на гідрологічному посту вже 35 років, жінка пам‘ятає люті зими та весняний льодохід

В селі на Внниччині працює гідрологічний пост Гідрометслужби України, створений ще в 1985 році. Пост розміщено на річці Мурафа, що в Ямпільському районі Вінницької області.

В селі  Миронівка, що на Внниччині, працює гідрологічний пост Гідрометслужби України, створений ще в 1985 році. Пост розміщено на річці Мурафа, що в Ямпільському районі Вінницької області.

З часу заснування і до сьогоднішнього дня працює тут Валентина Бурдейна. Метеролог щоденно проводить необхідні заміри температури повітря, атмосферного тиску, рівня води, напряму вітру і так далі.

Нещодавно гідрологічний пост увійшов до туристичного маршруту, тож пані Валентина освоїла ще одну професію - екскурсовода.  До речі, до того, як стати метерологом жінка працювала в колгоспі.

«До відкриття посту працювала в ланці в рільничій бригаді, на городині та птахофабриці. Через стан здоров’я була змушена покинути важку роботу.

Одного разу у село приїхав метеоролог із Кам’янця-Подільського, він підшуковував людину, аби у селі відкрити пост. На той час, мій покійний вже чоловік, Федосій Бурдейний працював головою сільради та поцікавився, чи не підійде моя кандидатура. Так я і стала метерологом», – розповідає Валентина Бурдейна.

Жінка пояснює, що входить в її обов‘язки.

«Щоденно та в будь-яку погоду вимірюю рівень води, температури. Роблю це в один і той же час о 8-ій годині ранку та ввечері о 20-ій. Якщо вода в річці піднялась високо, як в народі кажуть, «прибула» після великих сильних дощів чи снігопаду, то я вимірюю дані через кожних 6 годин, поки рівень води не повернеться до норми. Кількість опадів визначаю завдяки вимірювальному стакану опадоміра - теж у відповідні години», - пояснює пані Валентина.

Аналізуючи погоду за багато років жінка робить свої висновки щодо зміни клімату.

«Раніше зими були затяжні, а річки вкриті товстим льодом, товщина якого сягала до 35 см. Мені для роботи потрібно було пробивати ополонки через кожних 2 метри і міряти витрату води у потоці. Це об’єм води, що протікає через поперечний переріз потоку за одиницю часу. Три рази на місяць це все вимірюється спеціальним пристроєм – витратоміром. Всю інформацію, що за місяць накопичую, записую у спеціальних журналах, роблю звіт та надсилаю його на станцію в Новодністровськ Сокирянського району Чернівецької області. Інформацію збирають для того, щоб передбачати стихійні явища та попереджати про шторм, ураган, різке пониження температури», – розповідає метеролог.

Окрім того, працівники Гідрометслужби вимірюють рівень води в річках, аби знати, що відбувається в природі.

За словами Валентини Олексіївни, раніше глибина Мурафи сягала 4 метрів глибини, та з кожним роком річка міліє. Ще 15 років тому були дійсно люті зими із «добрим» шаром льоду на річці. При таненні величезні крижини, природно чистили замулене дно від водоростей, а зараз русло річки заростає. Теперішні зими теплі, тож максимальна товща льоду 11 см. Тримається він кілька днів та швидко тане.

Тож одна зміна в природі тягне за собою інші, і  кожен рік приносить щось нове та цікаве.

Марина Карабай

26 листопада, 2019