На Вінниччині ліквідовано підпільну тютюнову фабрику

Новини Вінниці / На Вінниччині ліквідовано підпільну тютюнову фабрику

Національна поліція України ліквідувала ще одну підпільну тютюнову фабрику, що функціонувала поблизу кордону з Молдовою.

На початку липня оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та слідчі Головного управління Нацполіції затримали організаторів злочинної організації, які налагодили мережу підпільних тютюнових фабрик у Київській та Миколаївській областях. Вони створили складські приміщення у кількох регіонах країни для зберігання та постачання фальсифікованої продукції. 

Злочинці продавали цигарки через інтернет-магазини та телеграм-канали гуртовими партіями, маскуючи продукцію під відомі торгові марки з США, Великої Британії та Нідерландів. Серед покупців були як роздрібні торговці, так і оптовики, легальні та підпільні. 

На початку липня поліцейські затримали 12 учасників злочинної організації, вилучивши продукцію та промислові лінії для виробництва на суму понад 1 мільйон доларів США, а також понад 3 мільйони гривень. 

У ході подальших слідчих та розшукових заходів поліцейські встановили місцезнаходження ще однієї підпільної фабрики у Вінницькій області, неподалік від кордону з Молдовою. Ця фабрика була оснащена промисловими лініями, камерами відеонагляду та мініелектропідстанціями.

За словами представників Нацполіції, діяльність підпільної фабрики приносила організаторам до 30 мільйонів гривень прибутку на місяць, при цьому жодних податків не сплачувалось до бюджету. Частину грошей злочинці вкладали у розвиток «бізнесу», решту витрачали на придбання нерухомості, елітних транспортних засобів та комфортне життя.

Під час слідчих дій на Вінниччині поліцейські виявили 23 000 пачок цигарок без марок акцизного податку України та під логотипами відомих торгових марок. Також було вилучено виробничу лінію, два пакувальні станки, дві тонни тютюну, мобільні телефони та чорнові записи. Загальна сума вилучених товарів та устаткування становить понад 5 мільйонів гривень. Заходи з викриття підпільного цеху на Вінниччині проводилися спільно з УСР у Львівській області Нацполіції.

Національна поліція повідомила, що загальна потужність знешкоджених підпільних виробництв, функціонування яких забезпечувала злочинна організація, сягала 120 000 пачок цигарок на добу. Наразі триває досудове слідство, під час якого правоохоронці намагаються встановити повний перелік осіб, причетних до нелегального бізнесу.

Михайло Білик

18 липня, 2024