На Вінниччині колишнього сільського голову судитимуть за знищення місцевого заказника у «Подільській Швейцарії»

Новини Вінниці / На Вінниччині колишнього сільського голову судитимуть за знищення місцевого заказника у «Подільській Швейцарії»

Гайсинською окружною прокуратурою до суду передано обвинувальний акт стосовно одного з колишніх сільських голів. Експосадовця обвинувачують в ініціюванні вирубки дерев у місцевому Коростовецькому заказнику.

Гайсинською окружною прокуратурою до суду передано обвинувальний акт стосовно одного з колишніх сільських голів. Експосадовця обвинувачують в ініціюванні вирубки дерев у місцевому Коростовецькому заказнику.

Як зазначають у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, у 2020 році посадова особа уклала із підприємцем незаконний договір на вирубування дерев в межах заказника. Внаслідок цього у заказнику зрізали 121 дерево – це тополь, верби, липи і берест. Збитки держави оцінили у 770 тис. гривень. 

Коли правоохоронці зупинили незаконну вирубку, на знищені дерева було накладено арешт. Однак це не зупинило підприємливого сільського голову. Незважаючи на рішення поліцейських і суду, він наказав своїм робітникам викрасти дерева та використати їх як дрова.

У поліції відкрили кримінальне провадження одразу за ч. 4 ст. 246 (незаконна порубка дерев, вчинена на територіях природно-заповідного фонду, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість, тобто невиконання службовою особою своїх службових обов’язків, через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 1 ст. 388 (знищення майна, на яке накладено арешт, здійснене особою, якій це майно ввірене) КК України. 

Якщо за знищення вже зрубаних дерев чоловіка змусять виплатити чималий штраф, то за організацію вирубки дерев у Коростовецькому заказнику йому загрожує до 7 років в’язниці.

Зазначимо, що Коростовецький заказник було засновано у 1974 році, після чого він одразу отримав загальнодержавний статус. Загальна площа ландшафту станом на 2021 рік складає 370 га. Заказник перебуває у віданні Гайсинського держлісгоспу.

На території заказника є джерела прісної води, велика кількість порід дерева, соснові бори, багата флора і фауна, серед яких є і представники Червної книги України. Туристи та місцеві мешканці називають цю територію Подільською Швейцарією.