На Вінниччині катастрофічна ситуація зі сказом у тварин: для відстрілу лисиць прийнято рішення про створення бригад

Новини Вінниці / На Вінниччині катастрофічна ситуація зі сказом у тварин: для відстрілу лисиць прийнято рішення про створення бригад

У зв'язку із введенням воєнного стану та забороною полювання, у Вінницькій області збільшилась популяція червоних лисиць та почастішали випадки захворювання їх на сказ. Тварини заходять на подвір’я людей і становлять загрозу для мешканців. Одна людина вже загинула через інфікування.

«У 2022 році на Вінниччині зафіксували 2,5 тисячі звернень через укуси тварин зі сказом. А цьогоріч лише за 9 місяців зареєстровано 2800 таких звернень», - констатував під час наради з керівництвом ГУ Держпродспроживслужби у Вінницькій області, ГУ НП у Вінницькій області, начальниками районних військових адміністрацій, а також представниками органів, відповідальних за лісову і мисливську галузі Сергій Борзов, голова Вінницької ОВА.

Про те, що з жовтня санкціоновано відстріл лисиць говорилось у серпні.  Останній випадок захворювання, що трапився у Могилів-Подільському районі, мав летальний результат – від сказу померла людина. Тож зволікати з регуляцією чисельності не можна. Ба більше, бригади вже мали б працювати.

«Вже прийнято рішення про створення бригад для відстрілу лисиці червоної на території Вінниччини, за винятком земель лісового фонду. Добуті тварини будуть доставлені до профільних державних установ для подальшого дослідження на сказ», - зауважив очільник області.

Контролювати діяльність бригад будуть представники поліції, районних військових адміністрацій, Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, а також фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Також С.Борзов сказав, що буде посилено роботу з контролю за імунізацією собак та котів в усіх населених пунктах області.

«Завдання визначені. Працюємо», - додав він.

Олеся Рудницька

12 жовтня, 2023