На Вінниччині депутати і селяни влаштували акцію проти будівництва смітєпереробного заводу, через холод акцію скоротили

Новини Вінниці / На Вінниччині депутати і селяни влаштували акцію проти будівництва смітєпереробного заводу, через холод акцію скоротили

Сьогодні , 2 березня, на Вінниччині мешканці трьох сіл, а саме Людавки, Новоселиці та Курилівець Жмеринського району вийшли на протест проти будівництва комплексу зі знешкодження побутових відходів поблизу с. Людавка. Активісти перекрили рух транспорту на дорозі Жмеринка – Вінниця, яка з’єднує обласний центр з міжнародною трасою М-21.

Сьогодні, 2 березня, на Вінниччині мешканці трьох сіл, а саме Людавки, Новоселиці та Курилівець Жмеринського району, вийшли на протест проти будівництва мерією обласного центру комплексу зі знешкодження побутових відходів поблизу с. Людавка. Активісти перекрили рух транспорту на дорозі між Жмеринкою та Вінницею, а саме міжнародну трасу М-21 Житомиир - Могилів-Подільський.

Дорогу було перекрито на 52 хвилини. Наразі рух транспорту відновлено. Серед тих, хто очолював протест, були помічені депутати Вінницької облради від ВО "Свобода" Андрій Вигонюк та Валерій Скрипченко. Принаймні їх упізнали серез найбільш активних незгодних. Загалом участь прийняли до 50 селян.

Як і раніше, люди вимагали проведення громадських слухань. Вони запевняють, що не довіряють тим, які відбулися 6 років тому, через відсутність фото-та відеопідтвердження того, що вони справді відбулися. Також організатори акції виступають за проведення засідання робочої групи ОДА, створеної для розгляду цього питання. За словами очільников протесту, ця група жодного разу так і не зібралася. Крім того, протестувальники хочуть аби було припинено будівництво комплексу зі знешкодження побутових відходів.

У зв’язку з несприятливими погодними умовами селяни не довго безперервно ходили по пішохідному переході. Планували довше... Громадську безпекою під час протесту забезпечували правоохоронці, однак не перешкоджали його проведенню.

До речі, це не перша акція протесту проти будівництва сміттєвого полігону поблизу с. Людавка, - раніше мешканці довколишніх сіл  пікетували Вінницьку ОДА. 

Нагадаємо, департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради оголосив відкриті торги з будівництва комплексу з знешкодження побутових відходів на території Людавської сільської ради у Жмеринському районі весною 2017 року. Вартість проекту – понад 70 млн грн. На території майбутнього полігону вже здійснено вирубку дерев та кущів. Комплекс побудують на колишніх землях Міноборони, де дислокувалась військова частина №82. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 року № 797-р майновий комплекс військового містечка № 82 у с. Людавка було передано до комунальної власності м. Вінниці.

Представники Вінницької міської ради стверджують, що мають увесь належний комплект дозволів та експертиз, а також проектно-кошторисну документацію на здійснення будівництва будівництва комплексу зі знешкодження побутових відходів поблизу цього села.