На Сумщині більшість священиків єпархії Московського патріархату підтримали відокремлення від РПЦ

Новини Вінниці / На Сумщині більшість священиків єпархії Московського патріархату підтримали відокремлення від РПЦ

На загальних зборах духовенства Сумської єпархії УПЦ МП обговорили канонічний статус Церкви з урахуванням виключних умов, створених війною. За результатами закритого голосування більшість священиків підтримали ідею відокремлення шляхом автокефалії від РПЦ.

Як повідомляють у Сумській єпархії, 20 травня в актовій залі Сумської духовної семінарії відбулися загальні збори духовенства. Попри щоденні обстріли прикордонних районів Сумщини, великі труднощі з паливом, до кафедрального центру прибуло 138 кліриків (з 183 кліриків, що перебувають у штаті), що склало переважну більшість духовенства єпархії.

Відбулась дискусія серед кліриків, які висловили своє бачення проблеми подальшого існування конфесії. Закрите голосування (із дотриманням усіх необхідних процедурних норм) стало показовим, адже священнослужителі висловили своє бачення майбутнього УПЦ МП.

Так от, за відокремлення від РПЦ шляхом набуття автокефалії проголосувало 89 осіб, що склало 64,5% опитаних. Необхідність подальшого збереження єдності та канонічного підпорядкування Московському Патріархату підтримало 48 осіб, що склало 34,7% опитаних.

Також відбулося обрання шляхом голосування повноважних представників для участі у загальноцерковній нараді у Києві.

Зазначимо, у Сумській області розташовано дві єпархії Московського патріархату. Друга – Конотопська з єпархіальним управлінням у Глухові. До речі, за рішенням мера Конотопа діяльність УПЦ МП у місті заборонена.

Олег Верлан

21 травня, 2022