На що Росія «лазерною зброєю» провокує Україну. ЗСУ можуть отримати новітні американські розробки

Новини Вінниці / На що Росія «лазерною зброєю» провокує Україну. ЗСУ можуть отримати новітні американські розробки

Як би не цинічно прозвучало, але російсько-українська війна може перетворитись на велику «виставку-перевірку» тактичної зброї з елементами бутафорії. Застарілі радянські зразки озброєння закінчуються. Росія вже почала демонструвати застосування сучасної зброї. Про деяку, як наприклад, бойову лазерну, лише заявляють. Прогнозовано Україна попросить у партнерів «альтернативу», а ті для «випробування у дії» мають надати.

Політичну складову війни, яку вже називають 3-ю світовою, відкинемо. Зупинимося на військовій… Москва не вважає гідним для себе навіть у найменшому конкурувати з Києвом. Тому постійно піднімає ставки у війні, аби довести усім, що воює з НАТО. В Альянсі виклик розуміють інакше – є підстави для випробування у системі «реального часу» деяких видів озброєння.  

Віцепрем'єр РФ із питань оборонно-промислового комплексу Юрій Борисов стверджує, що російські війська застосовують в Україні лазерну зброю. 

«Вони (комплекси лазерної зброї) вже починають надходити (в армію). Перші зразки вже використовуються (під час війни проти України)», — цитує ЗМІ російського віцепрем'єра.

При цьому, за даними журналістів, Борисов уточнив, що йдеться про лазерний комплекс під назвою «Задира», здатний, за його словами, уражати ціль – БПЛА - на відстані до 5 кілометрів і спалити за 5 секунд.

Зазначимо, що це перша згадка лазерного комплексу з такою назвою, інформацію про нього російська влада раніше не озвучувала.

Також Борисов згадав, що у російські війська серійно поставляються менш потужні лазерні комплекси «Пересвет», які можуть «сліпити всі супутникові системи розвідки можливого супротивника на висотах до 1,5 тис. кілометрів» і виводити їх із ладу за допомогою лазерного випромінювання. Однак, чи використовуються вони в Україні, чиновник не уточнив.

Щодо лазерного комплексу «Пересвет», то про нього президент РФ Володимир Путін розповідав у посланні Федеральним зборам від 1 березня 2018 року. Також, за даними ЗМІ, у Росії офіційно підтверджували надання «Пересвета» в Космічні війська з метою відпрацювання його застосування, а міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявляв про розгортання таких комплексів у позиційних районах п'яти дивізій Ракетних військ стратегічного призначення Росії.

Спроба похизуватися російського чиновника отримала відповідь президента Володимира Зеленського.

«Понад 2 тисячі ракет, які російська армія випустила по Україні, були основною частиною їхнього запасу ракет. Далі — лише залишки… У пропаганді нацистської Німеччини був термін «вундерваффе» — «диво-зброя». Чим ясніше ставало, що вони не мають шансів у війні, тим більше було пропагандистських розмов про «диво-зброю», яка нібито буде такою потужною, що забезпечить перелом у війні», — нагадав він.

Глава держави наголосив, що така риторика Росії на третій місяць повномасштабної війни свідчить про повний провал вторгнення і про те, що країна-агресор боїться визнати власні катастрофічні помилки на найвищому рівні.

«…Будуть вигадувати ще не одне «вундерваффе», поки ЗСУ та всі наші захисники і захисниці покроково звільнятимуть нашу землю», — додав Зеленський.

Фактично він висміяв міць «другої армії» та пиху Росії.  

Близький до військових defence-ua пише про профанацію з боку росіян.

«Маємо класичний випадок, коли кремлівський функціонер розкидається гучними словами, спрямованими на внутрішню аудиторію. Мета цього – приховати своє розкрадання бюджетних ресурсів на проектах в оборонно-промисловому комплексі», - зазначає видання.

В перший і останній раз про роботи над системою «Задира-16» росіяни заявляли наприкінці 2017 року. За минулі 5 років не було жодного повідомлення про те, щоб рашисти створили бодай макет цієї системи. І в даному випадку Борісов у всіх сенсах «продає повітря».

У відкритих джерелах можемо знайти згадку про комплекс лазерної зброї радянської розробки «Сжатие», призначений для «осліплення» оптико-електронних приладів противника. Цю систему в серійне виробництво РФ запустити не змогла.

"Пересвет"

Далі, «Пересвет». Зазначається, що росіяни самі у своїх джерелах вказують, що максимум можливостей цього комплексу – це протидіяти БПЛА, і що всього у них є максимум 5 одиниць комплексу «Пересвет».

Навіть якщо у владі кажуть про «Задиру» для пересічних росіян, то Україні нічого не заважає просити у партнерів більш сучасні види озброєння, щоб підтримувати «гонку озброєнь», а США може задовільнити потребу. Для ЗСУ є тільки «плюс»…  

Олег Верлан

19 травня, 2022