На саміті G7 в Японії вирішуватимуть питання передачі Україні F-16

Новини Вінниці / На саміті G7 в Японії вирішуватимуть питання передачі Україні F-16

Судячи зі всього, у НАТО хотіли відкласти питання по F-16 для України на потім, перед тим оцінивши результати анонсованого контрнаступу. Проте, здається, Київ зміг дотиснути партнерів. Вони погоджуються обговорити цю тему у Хіросімі. Тому вже вирішено, що до Японії прибуде і президент Володимир Зеленський, який наполягатиме на найшвидшій передачі літаків.

Голова Ради Європейського Союзу Шарль Мішель заявив, що на саміті G7 в Японії обговорять надання Україні винищувачів F-16. Учасники саміту тісно координуються, щоб дотримуватись загального підходу до військової підтримки нашої країни.

Про це повідомляє Handelsblatt.

За словами голови Євроради, цієї п'ятниці буде можливість обговорити питання передачі винищувачів із президентом США Джо Байденом та іншими учасниками саміту та спільно розглянути питання про те, яка додаткова підтримка необхідна.

«Цілком очевидно, що Україні потрібно більше військової техніки», – сказав він.

В останні тижні адміністрація Байдена дала зрозуміти європейським союзникам, що США змінюють позицію та дозволять партнерам постачати Україні винищувачі F-16 американського виробництва. Ще у вівторок Великобританія та Нідерланди підтвердили, що створять міжнародну коаліцію, щоб допомогти Україні придбати F-16. Їх також підтримує Франція.

Чому Байден змінив точку зору у цьому питанні? Ймовірно, причин декілька. З одного боку, американські конгресмени - демократи та республіканці- закликала Білий дім розблокувати постачання F-16 Україні. З іншого – європейці перехоплюють ініціативу. А ще слід відзначити бажання Вашингтону якнайшвидше досягти результати та до кінця року знизити градус протистояння між Україною та РФ. Це можливо лише за рахунок досягнень ЗСУ.

Нагадаємо, у Міноборони України заявили, що на перебіг повномасштабної війни може вплинути передача нашим Повітряним силам двох-трьох ескадрилій сучасних винищувачів F-16. В Україні ескадрилья – це 12 літаків, тобто йдеться про 24-36 одиниць. Ба більше, у НАТО вже заявили, що українських пілотів можна навчити літати на F-16 за чотири, а не 18 місяців.

Олег Верлан

19 травня, 2023