На період спеки У Вінниці рідше коситимуть газони

Новини Вінниці / На період спеки У Вінниці рідше коситимуть газони

На території Вінницької громади тимчасово зменшили частоту покосу трави та газонів у парках, скверах та інших зелених зонах через аномальну спеку.

Юрій Семенюк зазначив, що протягом останніх кількох тижнів вінничани могли помітити, що скошування трави в місті та на приєднаних територіях проводилося менш активно. Це зумовлено аномально спекотними погодними умовами, які негативно впливають на стан рослинності під час покосу.

"Щодо приватного сектору, то тут питання залишається на розсуд власників, але було б добре, якби й вони переглянули свій підхід до покосу газонів", – додав Семенюк.

Він також підкреслив, що зелені насадження у спеку не лише естетично привабливі, а й допомагають природним шляхом охолоджувати навколишнє середовище. Якщо температура асфальту влітку може сягати 60°C і вище, то газони дозволяють утримувати її на рівні 25-30°C.

Директорка МКП «Вінницязелебуд» Тетяна Прибиш зазначила, що під час спеки газон потребує іншого догляду, ніж зазвичай. Аномальна спека призводить до пожовтіння трав'янистого покриву, внаслідок чого втрачається декоративність та насичений смарагдовий колір.

З метою захисту газонів, МКП «Вінницязелебуд» мінімізує покіс комбінованих газонів.

Цей новий формат догляду має на меті:

  • Захистити газон від пошкоджень, адже скошування під час високої температури – це високий стрес для рослинності.
  • Забезпечити прохолоднішу температуру ґрунту.
  • Зберегти вологу в землі.

"Цей новий формат у догляді за газонами підтримує біорізноманіття та ефективно очищує і охолоджує повітря. Зараз, коли на зміну спеці прийшла тимчасова прохолода, ми оцінимо стан газону та на основі цього прийматимемо рішення про доцільність покосу. Але якщо спека повернеться, то мінімізація скошування газону буде продовжено", – додала Прибиш.

 

Михайло Білик

22 липня, 2024