На Дністрі подовжили заборону на вилов риби через нерест

Новини Вінниці / На Дністрі подовжили заборону на вилов риби через нерест

До 24 червня продовжено «нерестову» заборону на вилов риби у Дністрі та Дністровському водосховищі. Причина у висновках вчених.

Про це повідомляє Вінницький рибоохоронний патруль.

Відповідний наказ Управління Держрибагентства у Вінницькій області № 108 опубліковано 9 червня 2023 року.

«За науково-біологічним обґрунтуванням Інституту рибного господарства НААН України головним чинником, який визначає часові характеристики підготовки та проходження нересту є температура води, яка в свою чергу, визначається погодними умовами у весняний період. Погодні умови та гідрологічний режим водосховищ у квітні-травні поточного року мали специфічні риси, і як в квітні, так і в травні середні температури води достовірно відрізнялись від середньо багаторічних», - йдеться у поясненні.

У результаті було встановлено що станом на кінець травня в усіх водних об’єктах спостерігалася затримка нересту середньонерестуючих видів риб величина, яких може бути оцінена в 10-15 діб.

«Для Дністровського водосховища та річки Дністер, де сформований унікальний іхтіокомплекс, який включає стабільні популяції пізньонерестуючих видів, що потребують особливої охорони, навпаки основну роль повинна відігравати природоохоронна парадигма, тому терміни нерестової заборони доцільно продовжити до максимальних термінів, які визначені діючими нормативними документами, тобто на 15 діб», - вказають у патрулі.

Між тим, у нерестовий період любительське та спортивне рибальство дозволяється з берега за межами нерестовищ з використанням гачкових знарядь (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою, відповідно до вимог Правил любительського і спортивного рибальства.

Олеся Рудницька

9 червня, 2023