На Банковій відреагували на воєнний стан та «велике переселення» херсонців від Путіна

Новини Вінниці / На Банковій відреагували на воєнний стан та «велике переселення» херсонців від Путіна

Російський диктатор Путін вирішив запровадити воєнний стан на окупованих частинах України, «евакуювати» населення з частини Херсонщини, а, можливо, і затопити Херсон. У прикордонних регіонах РФ людям заборонять пересування.

Також росіяни оголосили про «евакуацію» на лівий берег мешканців тимчасово окупованих регіонів правобережної Херсонщини. Водночас самі колаборанти вивозять свої родини до Криму. Причиною нібито є несприятлива ситуація на фронті для армії ворога.

При цьому, росіяни попереджають про нібито «заплановані воєнні злочини від ЗСУ», що є ворожою пропагандою, яка намагається відволікти увагу росіян від провалу армії РФ. Адже російська армія не зацікавлена в збереженні життів місцевих, натомість використовує скупчення людей для провокацій та «живого щита».

«Враховуючи ситуацію, ми закликаємо мешканців тимчасово окупованої Херсонщини зберігати пильність й за можливості залишити регіон та виїхати на підконтрольну територію України», - закликають у Центрі нацспротиву.

Про те, що росіяни планують руйнувати Херсон каже і голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Розсилають повідомлення «евакуюйтеся, будуть ЗСУ обстрілювати Херсон». Знаючи російську тактику, і що вони копають укріплення в районі Чаплинки під ствольну артилерію… у мене відчуття, що росіяни готуються бити по Херсону. На жаль», - зазначив він.

Голова ОВА зазначив, що окупанти вмикають масове ІПСО і закликав не вірити в нісенітниці і пропаганду загарбників. Він запевнив, що робота ЗСУ ведеться по всіх напрямках, українські військові - красені.

«Спостерігаємо, як наші військові дають під зад російським окупантам», - додав Кім.

Представники окупаційної «адміністрації» Херсона й області планують вивезти приблизно 50-60 тисяч жителів із 4 правобережних районів області на лівий берег Дніпра або в Росію.

«Мною було ухвалено важке, але вірне рішення оголосити про організоване переміщення цивільного населення Бериславського, Білозерського, Снігурівського та Олександрівського муніципалітетів на лівий берег Дніпра. Ми підраховували – приблизно 50-60 тисяч людей планується перемістити на лівий берег Дніпра», - заявив гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо в Telegram.

Він додав, що в річковому порту міста вже стоять катери з людьми, які нібито готові вирушити на лівий берег, але напруженості в місті нібито немає.

Гауляйтер заявив, що нібито існує «безпосередня небезпека затоплення територій у зв'язку з планованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС і скиданням води з каскаду електростанцій вище за течією Дніпра». 

На введення «воєнного стану» на окупованих Росією територіях відреагували на Банковій.

«Введення «воєнного стану» на окупованих територіях з боку РФ варто розглядати лише як псевдолегалізацію мародерства та розграбування майна українців перед черговим «перегрупуванням», - написав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

ЗСУ продовжують звільнення та деокупацію своїх територій.

Олег Верлан

19 жовтня, 2022