На аеропорт «Вінниця» у 2021 році піде більшість «аеродромних» бюджетних коштів

Новини Вінниці / На аеропорт «Вінниця» у 2021 році піде більшість «аеродромних» бюджетних коштів

Голова Держагентства інфраструктурних проектів України Кирило Хомяков у Facebook поділився амбітними планами уряду на 2021 рік. За його словами, на розвиток трьох регіональних аеропортів передбачено витратити 1 млрд грн. Зокрема, на реконструкцію аеродромного комплексу «Вінниці» держава планує залучити 604,27 млн грн.

Голова Держагентства інфраструктурних проектів України Кирило Хомяков у Facebook поділився амбітними планами уряду на 2021 рік. За його словами, на розвиток трьох регіональних аеропортів передбачено витратити 1 млрд грн. Зокрема, на реконструкцію аеродромного комплексу «Вінниці» держава планує залучити 604,27 млн грн.

«Для повноцінного функціонування аеропорту потрібно реконструювати злітно-посадкову смугу, руліжну доріжку, перон, каналізаційні мережі, встановити світло-сигнальне обладнання та радіотехнічні засоби посадки», - нагадав керівник агенства.

Він пояснив, що за рахунок розширення руліжної доріжки з 42 м до 45 м, аеропорт зможе приймати літаки А320/В737.  

«Паралельно планується реконструкція аеровокзалу. Наразі ведуться консультації з потенційними інвесторами, розглядається кілька джерел фінансування, зокрема й кредитування. Протягом 5 років пасажиропотік збільшиться до півмільйона пасажирів на рік», - зазначає К.Хомяков.

Слід зауважити, що у 2019-му вінницьке летовище обмежилося 40,1 тис. пасажирами (на 34% менше, ніж у 2018 році). Якщо Хомяков каже про десятикратне зростання пасажиропотоку, то, мабуть, оперує інформацією з різних джерел, а не тільки словами мера Вінниці С.Моргунова про перемовини з Wizz Air та потенційі перельоти до столиць країн ЄС – Варшави, Відня, Будапешту та Берліну, адже угорська компанія часто змінює плани, до того ж вона вимагає певних умов до аеропортів, зокрема існування ремонтної бази. Не факт, що вінницьке летовище підлаштують до конкретного авіаперевізника.

У свою чергу Хомяков нагадав, що зона обслуговування аеропорту «Вінниця» - це понад 6 млн мешканців кількох регіонів. Тому і розрахунок на півмільйонний потік пасажирів. Поки що це здається захмарним.

Олеся Рудницька

1 лютого, 2021